Direktlänk till inlägg 16 januari 2010
Tvätta svampen = tvättsvamp!
Sambon kom och viftade med Illustrerad Vetenskap!
Vi hade pratat om huruvida man tvättar eller bortsar av smutsen på svampen.
Ja, vi var eniga om hur man gör; man tvättar INTE svamp! Smaken åker ut i sköljvattnet och kvar är en svampig svamp!
Det gäller både fina vita champinjoner i butiken och kantareller i skogen. Trattisar som är smutsiga slänger man, det finns ju så många av dem. Gula kantareller som är skogens rotade konung, skogens guld eller vad som helst, de borstar man absolut. Har man fått med sig hem jättejordiga kantareller så lägger man just dessa åt sidan, borstar alla andra och sedan sköljer man försiktigt de smutsiga.
Nitrit/nitrat-frågan är en annan av myntet. Jag visste inte att grönkål spelade i samma liga som spenat vad gäller just det.
I Illustrerad Vetenskap fanns en notis som svar på en fråga. Svaret ger vad frågan var:
”Svampar, frukt och andra färska grönsaker innehåller inga naturliga bakterier som vi kan bli sjuka av. Risken kan vara att jordbakterier omvandlar nitrat i växterna till nitrit. Nitrit i för stora mängder kan framkalla inre kvävning hos djur och människor genom att binda sig till de röda blodkropparna och därmed hindra dem från att transportera syre i kroppen. Normalt innehåller färsk frukt och grönt små mängder nitrit, men om nitratrika livsmedel som spenat och grönkål, som dessutom är svåra att rengöra, förvaras felaktigt, kan det leda till stora mängder nitrit.
Champinjoner och andra svampar från trädgårdsmästerier odlas på steriliserad jord, vilket minskar risken för bakterier. Dessutom innehåller de inte särskilt mycket nitrat. Det bästa man kan göra för att förebygga nitrit är att se till att frukt och grönsaker är färska när de köps, att avlägsna jordrester och att kyla ned sin mat snabbt och därefter förvara dem i kylskåp eller frysbox.
Red”
Källa: Illustrerad Vetenskap Nr 18/2009
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...