Direktlänk till inlägg 19 januari 2010
Före jul köpte jag köttfärs som var ICA:s egna, förpackad i skyddande atmosfär. Den råkade bli liggande i kylen ett par dagar så när jag stekte köttbullarna hade den passerat ”sista förbrukningsdatum” dagen innan. Färsen luktade inget konstigt och köttbullarna var goda och vi blev inte sjuka.
Det var en rejäl laddning köttfärs så bara hälften gick åt. Sedan tog jag väl och glömde resten av färsen igen. Dagen efter, alltså 2 dagar efter ”sista” dagen, luktade jag på färsen och det var ingen konstig doft. Lite ko som det ska.
Eftersom jag inte hade tid att laga något så stekte jag bara upp färsen för att stoppa eventuella bakterietillväxter. Jag brynte den i omgångar, la allt i en stekgryta, hällde på lite vatten och såg till att hela färsen blev ordentligt upphettad under åtminstone en halvtimme.
Jag lät fettet rinna av i durkslag, smakade på den (för att kolla om jag skulle bli magsjuk) och frös in den på en bricka. Sedan smulade jag ner den frusna färsen i en plastpåse och kan hälla upp och tina det jag behöver per gång. Ja, det var 1,5 kilo!
Det kanske inte är att rekommendera men man SKA lukta på och ibland smaka på saker innan man dömer ut dem. Köttfärsen smakade jag INTE på innan jag stekte den, bara efter.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...