Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 januari 2010

Släng inte maten!

Av Lena - 19 januari 2010 21:48

Före jul köpte jag köttfärs som var ICA:s egna, förpackad i skyddande atmosfär. Den råkade bli liggande i kylen ett par dagar så när jag stekte köttbullarna hade den passerat ”sista förbrukningsdatum” dagen innan. Färsen luktade inget konstigt och köttbullarna var goda och vi blev inte sjuka.

Det var en rejäl laddning köttfärs så bara hälften gick åt. Sedan tog jag väl och glömde resten av färsen igen. Dagen efter, alltså 2 dagar efter ”sista” dagen, luktade jag på färsen och det var ingen konstig doft. Lite ko som det ska.

Eftersom jag inte hade tid att laga något så stekte jag bara upp färsen för att stoppa eventuella bakterietillväxter. Jag brynte den i omgångar, la allt i en stekgryta, hällde på lite vatten och såg till att hela färsen blev ordentligt upphettad under åtminstone en halvtimme.

Jag lät fettet rinna av i durkslag, smakade på den (för att kolla om jag skulle bli magsjuk) och frös in den på en bricka. Sedan smulade jag ner den frusna färsen i en plastpåse och kan hälla upp och tina det jag behöver per gång. Ja, det var 1,5 kilo!


Det kanske inte är att rekommendera men man SKA lukta på och ibland smaka på saker innan man dömer ut dem. Köttfärsen smakade jag INTE på innan jag stekte den, bara efter.


 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

19 januari 2010 22:52

Modig flicka :)

Jag är livrädd för just köttfärs. Lika rädd som för kyckling :/ Borde ta tag i det.

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

19 januari 2010 23:20

Ja man ska ju vara väldigt försiktig med färs men om den inte luktar det minsta och det inte blir "trådar" när man delar den så ...
Man måste våga lite ;)

 
Ingen bild

dsorfi

19 januari 2010 23:34

Så modig du är jag är väldigt rädd för gammal mat o slänger gärna.
Hoppas allt är bra, själv är jag som vanligt förkyld sen 4 veckor men nu en antibioticakur så blir jag väl pigg.
Ha det så gott

 
Ingen bild

Lena

19 januari 2010 23:58

Så länge det inte luktar surt eller konstigt så ...
Stackars dsorfi! Hoppas det hjälper med meduksin!
Ha det så bra!

 
KonsumentAdam

KonsumentAdam

16 augusti 2010 16:46

Kanonbra av dig tycker jag! Dock kan det vara lite vanskligt med just färs. Men precis som du säger så är det viktigare att lukta än att stirra blint på datum, har kylkedjan varit obruten och färsen förvarats kall så brukar det inte vara några problem att gå över tiden lite.

http://www.facebook.com/pages/Slang-inte-maten/139

Lena

16 augusti 2010 19:59

Jag vet att det är vanskligt men min kyl håller +2 - +4 på "kötthyllan".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards