Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 januari 2010

Soupe à l’Oignon

Av Lena - 22 januari 2010 17:15

Fransk löksoppa enligt Julia Child har jag sneglat på länge. Har faktiskt slagit upp receptet en massa gånger och tänkt men inte gjort.

Den är ju klart ganska lik den jag har lagat förut men tar längre tid och den kommer garanterat att bli mustig och god. Fast nu blev jag ju dyngförkyld. Har kommit så långt att den står och puttrar med buljong i 30-40 minuter och skulle smaka av. Den smakar absolut ingenting. Jag har tappat smaken! Tack för kaffet och god natt jord! Ja, sambon får smaka av och sedan tala om ifall det var gott!

Edit har hälsat på. Om du har läst det här förut så läs igen. Ett par felskrivningar har smugit sig in när jag sov så jag har ändrat. Inte i receptet men i annan text.



"Löken till en löksoppa måste puttra länge och sakta i buljong för att utveckla den djupa, fylliga smak som karakteriserar en perfekt löksoppa. Man bör därför räkna med att det tar 2 ½ timme från det man börjar tills soppan är färdig. Den förberedande fräsningen i smör kräver en viss övervakning, men själva kokningen kan försiggå utan tillsyn.

 

6-8 portioner

 

7 ½ hg eller ungefär 12 dl tunt skivad gul lök

45 g smör

1 msk olja

En tjockbottnad 4-liters kastrull med lock

Låt löken puttra sakta i smöret och oljan under lock i 15 minuter.

1 tsk salt
¼ tsk socker (gör att löken bryner lättare) 

Ta av locket, öka värmen måttligt och rör i salt och socker. Bryn i 30-40 minuter och rör om flitigt tills löken fått en jämn, mörkt guldbrun färg. (min anmärkning: salta efteråt. Saltet gör att löken inte får färg)

 

45 g mjöl

 

Strö över mjölet och rör om i 3 minuter

 

2 liter kokande mörk buljong, oxbuljong på burk eller 1 liter kokande vatten och 1 liter buljong

1 dryg dl torrt vitt vin eller torr vermouth

Salt och peppar

 

Ta kastrullen av värmen och rör i den kokande vätskan. Tillsätt vinet och smaka av. Sjud med locket på glänt i 30-40 minuter eller mer och skumma då och då. Smaka av igen.

  (+) Sätt åt sidan utan lock tills soppan ska serveras. Värm upp igen tills soppan sjuder.

 

3 msk cognac

Runda skivor av hårdrostat vitt bröd (se följande recept)

2 ½ - 5 dl riven parmesanost eller schweizerost

 

Rör i cognacen alldeles innan soppan serveras. Häll upp soppan i terrin eller såsskålar över de runda bröden och bjud den rivna osten till."


Jag ska gratinera den i ugnen sedan. Skriver om det när allt är klart och uppätet. Om jag orkar. Är ganska dålig.


Eftersnack:

1/4 tsk socker? Är det ett skämt? Ja, jag levde farligt och slängde i 2 krm = 2/5 tsk socker. Jag hade i 1 liter vatten och 1 liter buljong vilket för mig idag motsvarade 2 liter kokande vatten och 2 tärningar Knorr Mörk oxbuljong.


Köpte faktiskt en liten Grönstedts Cognac till detta. Annars hade det varit en billig soppa. Vinet till, La Gascogne par Alain Brumont som systenbolaget tipsade om i mail, funkade utmärkt både i och till.

 

Jag rostade bröd i ugnen (165° på galler i 30 minuter) och la i soppskålarna, hällde på kokande soppa och strödde riven vällagrad Grevé på. Gratinerade under grill ett par minuter.

Soppan var kanongod och mustig. Sambon satt och sa "mmm" med jäma mellanrum.

För min del så luktade cognacen inte ett skit när jag hällde upp en cl för provsmak och soppan smakade bara aningens salt. Tydligen enda smaklöken jag har kvar = salt. 

Ingen lukt eller smak kvar.  

 

I med löken

  

 

Puttra på

  

 

Klart för mjöl och buljong

  

 

Klart för vin

  

 

Och Cognac

  

 

Några moment senare är det dags för mat!

  

 

Mums, sa sambon!

  

 

    

 
 
trollpackan

trollpackan

22 januari 2010 18:04

Ojdå! Krya på dig!
Gratinerad löksoppa är mums! Länge sedan jag gjorde det, men det är kalasgott*tycker*

http://www.trollpackan.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

23 januari 2010 00:03

Vin & cognac i soppan - jo jag tackar ja! Fast du behöver ju meducinen nu.. :)

Löksoppa är något som anses inte fint nog tror jag till folk får veta vad som är i och att det inte är en snabb rätt. För guda gott är det.
Bra postning och intressanta bilder!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

23 januari 2010 00:08

Trollpackan: Tack!
Kari: Tack för komplimangen om postning :)
(Brukar aldrig köpa cognac annars men tänkte att va fasen, ska man laga mat så länge kan man köpa riktiga grejer nån gång iaf)

 
Daniel

Daniel

23 januari 2010 12:49

Ja det var verkligen gudagott, mustig smakrik och kryddig. Tack älskling :)

http://zwitter.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards