Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 31 januari 2010

Vad är det jag har köpt egentligen!

Av Lena - 31 januari 2010 13:22

Idag ska vi äta Osmanisk gryta! En turkisk historia med nötkött och den ska lagas i lergryta! Intressant!

Jag har en Schlemmertopf som jag köpte någon gång i början på 80-talet och som jag använt en enda gång och då till att baka bröd. Jag var så klart rädd för grytan, likväl som jag varit för att baka surdegsbröd och allt annat jag inte kan och som jag är rädd för att det ska bli misslyckat. Fegis!

Det föll på att man skulle sätta in grytan i kall ugn och instruktionerna i boken jag hade var lite oklara. Grytan skulle stå inne en viss tid men jag blev aldrig klok på om man skulle räkna tiden från det att man satte in grytan i ugnen eller från det att temperaturen hade nått önskad punkt. Alltså hamnade grytan längst in och längst underst i skåpet som stod längst bort av alla! Vid varje flytt har jag packat den stöttåligt och släpat med den men den har aldrig hamnat i förrådet. Den har ställts i köket i något skåp ifall jag skulle våga använda den. Någon gång har den varit på väg till tippen, jag har ju ändå stått ut med den i 20 år, men snålheten har hindrat mig. Jag kastar sällan användbara saker även om jag aldrig använder dem.


   Den behöver bada lääänge efter att ha varit satt på undantag i 20 år.

Visst blir det lite vacker bild när man fotar den i diskhon :)


Dessutom har jag köpt rumpstek av oxytterlår att ha i grytan! Ja, klart jag ville ha högrev eller så men de hade ingen högrev, eller annat grytvänligt, värt namnet på City Gross igår. De få bitarna som fanns var styckade på så sätt att man hade varit tvungen att rensa bort hälften för att det skulle bli användbart även om man lät en del fett vara kvar för smakens skull. Dessutom var allt kött dyrt igår utom rumpsteken på 84,95 kronor kilot. Rumpstek är väl inte något långkokskött men om man skär tunnare skivor tvärs över fibrerna så går det nog. Det är vad jag tror med inte vet för jag har aldrig köpt rumpstek förut.


   Rumpa!



Det som blev över av rumpan till grytan tärnade jag och stekte och frös så har jag något att ta till när jag gör pytt.

  


 
 
Majsan

Majsan

31 januari 2010 20:33

Ibland är det väl bra konstigt... Ingen människa har väl pratat om lergrytor på minst 20 år, men just idag har jag och moster Lena varit och köpt en till henne! Hon kände sej nostalgisk och tänkte tillbaka på allt gott man lagade i dessa grytor för väldigt länge sedan. Å ska ni hålla på sådär, och laga smaskig lergrytemat så kanske jag också måste slå till och skaffa en ;)
Ha det finfint!

http://majsansblogg.se

 
Ingen bild

Lena

31 januari 2010 20:56

Ja, tänk vad märkligt! Som om lergrytetankarna for genom Sverige :)
Klart du ska ha en lergryta! Det blev fantastist gott! Och det sköter sig ju själv i ugnen!
Ha det bra!

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

1 februari 2010 19:43

Så var det precis lergryta på TV4, ½8 hos mig. Det är årets ny nyhet då. Spikat.

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

1 februari 2010 19:46

Och hon har älgkött i!
*dreglar*

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards