Direktlänk till inlägg 31 januari 2010
Idag ska vi äta Osmanisk gryta! En turkisk historia med nötkött och den ska lagas i lergryta! Intressant!
Jag har en Schlemmertopf som jag köpte någon gång i början på 80-talet och som jag använt en enda gång och då till att baka bröd. Jag var så klart rädd för grytan, likväl som jag varit för att baka surdegsbröd och allt annat jag inte kan och som jag är rädd för att det ska bli misslyckat. Fegis!
Det föll på att man skulle sätta in grytan i kall ugn och instruktionerna i boken jag hade var lite oklara. Grytan skulle stå inne en viss tid men jag blev aldrig klok på om man skulle räkna tiden från det att man satte in grytan i ugnen eller från det att temperaturen hade nått önskad punkt. Alltså hamnade grytan längst in och längst underst i skåpet som stod längst bort av alla! Vid varje flytt har jag packat den stöttåligt och släpat med den men den har aldrig hamnat i förrådet. Den har ställts i köket i något skåp ifall jag skulle våga använda den. Någon gång har den varit på väg till tippen, jag har ju ändå stått ut med den i 20 år, men snålheten har hindrat mig. Jag kastar sällan användbara saker även om jag aldrig använder dem.
Den behöver bada lääänge efter att ha varit satt på undantag i 20 år.
Visst blir det lite vacker bild när man fotar den i diskhon :)
Dessutom har jag köpt rumpstek av oxytterlår att ha i grytan! Ja, klart jag ville ha högrev eller så men de hade ingen högrev, eller annat grytvänligt, värt namnet på City Gross igår. De få bitarna som fanns var styckade på så sätt att man hade varit tvungen att rensa bort hälften för att det skulle bli användbart även om man lät en del fett vara kvar för smakens skull. Dessutom var allt kött dyrt igår utom rumpsteken på 84,95 kronor kilot. Rumpstek är väl inte något långkokskött men om man skär tunnare skivor tvärs över fibrerna så går det nog. Det är vad jag tror med inte vet för jag har aldrig köpt rumpstek förut.
Rumpa!
Det som blev över av rumpan till grytan tärnade jag och stekte och frös så har jag något att ta till när jag gör pytt.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...