Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 3 februari 2010

Moas nyttiga bröd

Av Lena - 3 februari 2010 10:30

Ett väldigt gott och lättbakat bröd som är lite sött. Passar bra både till frukost och till eftermiddagsfikat. Jag bakar alltid bara en form och har därför halverat ursprungliga satsen. Dessutom brukar jag inte ta full ut av sirapen utan istället öka på filen med morsvarande mängd. Jag smorde formen med olja istället för smör den här gången vilket var mindre lyckat; brödet fastnade!


1 bröd


Ingredienser:


3 ¼ dl grahamsmjöl

½ dl vetemjöl

1 dl rågkross

1 dl solroskärnor

½ dl linfrö

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

1 dl mörk sirap

5 l filmjölk (5 dl ska det ju vara)


Tillagning

Moas nyttiga bröd med rågkross och linfrö bakas med bikarbonat och behöver därför inte jäsa. Det är bara att röra ihop och grädda. Brödet är lika gott att servera som frukostbröd med olika slags pålägg eller som bröd till maten. Det går bra att frysa.

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och filmjölk och arbeta snabbt ihop till en lös deg.

2. Häll degen i smord avlång form, ca 1 1/2 liter.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt brödet stå kvar i formen ca 5 min innan det stjälps upp och får kallna på galler.


  



     



 
 
Ingen bild

filippa

30 april 2012 18:03

5 liter filmjölk, är inte det lite mycket? ;)

 
Lena

Lena

4 maj 2012 13:52

Filippa: Jo, jätteförmycket! Tack :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards