Direktlänk till inlägg 3 februari 2010
Ett väldigt gott och lättbakat bröd som är lite sött. Passar bra både till frukost och till eftermiddagsfikat. Jag bakar alltid bara en form och har därför halverat ursprungliga satsen. Dessutom brukar jag inte ta full ut av sirapen utan istället öka på filen med morsvarande mängd. Jag smorde formen med olja istället för smör den här gången vilket var mindre lyckat; brödet fastnade!
1 bröd
Ingredienser:
3 ¼ dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
1 dl rågkross
1 dl solroskärnor
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
5 l filmjölk (5 dl ska det ju vara)
Tillagning
Moas nyttiga bröd med rågkross och linfrö bakas med bikarbonat och behöver därför inte jäsa. Det är bara att röra ihop och grädda. Brödet är lika gott att servera som frukostbröd med olika slags pålägg eller som bröd till maten. Det går bra att frysa.
1. Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och filmjölk och arbeta snabbt ihop till en lös deg.
2. Häll degen i smord avlång form, ca 1 1/2 liter.
3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt brödet stå kvar i formen ca 5 min innan det stjälps upp och får kallna på galler.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...