Direktlänk till inlägg 4 februari 2010
Har ju ett par tomma hyllor i frysen och det passar väl bra att fylla dem med hembakt bröd. Vanlig omärkvärdig formfranska (eller formbröd). Inte särskilt nyttig men inga onyttiga tillsatser heller. Det blev bra smak och konsistens på brödet.
Formfranska
Du behöver
400 gram mjölk, (4 dl)
25 gram jäst
30 gram rapsolja
20 gram honung (ca 1 msk)
600 gram vetemjöl
12 gram salt
smör eller margarin till formarna
Gör så här
2 limpor i 1,5 litersformar
Häll den kalla mjölken i degbunken och lös jästen i den. Tillsätt olja och honung och knåda ner mjölet.
Knåda degen i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.
Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk, cirka 60 minuter.
Ta upp och dela i två lika stora delar, 530 gram.
Smöra två avlånga brödformar, 1,5 liter noga.
Lägg degen i formen och jämna till.
Låt jäsa till drygt dubbel storlek i 50-60 minuter.
Sätt in formarna i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader.
Baka bröden i 30 minuter. Ta ut formarna ur ugnen, stjälp försiktigt upp bröden och ställ tillbaka dem i ugnen på ett galler. Grädda ytterligare fem minuter så bröden får lite yta runt om. Låt svalna under bakduk.
Tips: Går fint att skiva och lägga i en plastpåse i frysen, då kan du snabbt ta upp lagom många skivor och lägga direkt i brödrosten!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...