Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 4 februari 2010

Har jag väl börjat så har jag svårt att sluta

Av Lena - 4 februari 2010 15:13

Har ju ett par tomma hyllor i frysen och det passar väl bra att fylla dem med hembakt bröd. Vanlig omärkvärdig formfranska (eller formbröd). Inte särskilt nyttig men inga onyttiga tillsatser heller. Det blev bra smak och konsistens på brödet.


  


Formfranska

Du behöver

400 gram mjölk, (4 dl)

25 gram jäst

30 gram rapsolja

20 gram honung (ca 1 msk)

600 gram vetemjöl

12 gram salt

smör eller margarin till formarna



Gör så här

2 limpor i 1,5 litersformar



Häll den kalla mjölken i degbunken och lös jästen i den. Tillsätt olja och honung och knåda ner mjölet.

Knåda degen i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk, cirka 60 minuter.

Ta upp och dela i två lika stora delar, 530 gram.

Smöra två avlånga brödformar, 1,5 liter noga.

Lägg degen i formen och jämna till.

Låt jäsa till drygt dubbel storlek i 50-60 minuter.

Sätt in formarna i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader.

Baka bröden i 30 minuter. Ta ut formarna ur ugnen, stjälp försiktigt upp bröden och ställ tillbaka dem i ugnen på ett galler. Grädda ytterligare fem minuter så bröden får lite yta runt om. Låt svalna under bakduk.

Tips: Går fint att skiva och lägga i en plastpåse i frysen, då kan du snabbt ta upp lagom många skivor och lägga direkt i brödrosten!



 
 
Ingen bild

Avataria

4 februari 2010 15:53

Åh, lyxputte! Tomma hyllor i frysen! Skulle jag också vilja ha...

 
Ingen bild

Lena

4 februari 2010 16:03

Åja, jag har jobbat på det sedan en bra bit före jul!
Så de så!
:)

 
Ingen bild

Avataria

4 februari 2010 21:57

Ja, vår älg är en evighetsälg. Den tar aldrig slut! Och inte de välsignade hallonen/blåbären heller - vi hinner aldrig äta upp ena årets skörd innan det är dags för en ny...

 
Ingen bild

Lena

4 februari 2010 23:21

Och jag som skulle jubla över en älg i frysen! Mums! Skulle till och med köpa en extra frys om jag bara finge en älg att lägga där!
Hallon och blåbär i massor också?
Fan, ska vi flytta ihop!?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards