Direktlänk till inlägg 5 februari 2010
Det mest intressanta jag läst om Sherry! Och Heston gillar vi!
Citerat ur Vin och gastronomi:
Heston Blumenthal, är krögare på The Fat Duck och ansedd som en av världens bästa kockar. Han ägnade nio månader att undersöka sherryns komplexa smaker och kom fram med nya rön som är användbara i köket. Sin vana trogen tog han hjälp av avancerad teknik. Att vinet känns annorlunda i munnen trodde han var ett bevis på att vinet innehöll umami, den femte grundsmaken. Tillsammans med professor Don Mottram på universitetet i Reading gjordes avancerade analyser, utan att någon umami kunde upptäckas. Däremot hittades ett annat ämne, diketopiperazines (DKP). Ämnet fanns framförallt i den torra sherryn och hade egenskapen att förstärka smaken av vissa umamirika råvaror. Troligen kommer ämnet från den jäsning som sker i sherryfaten och som bildar ett ”flor” på ytan av vinet.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...