Direktlänk till inlägg 6 februari 2010
Sommarens svampskördar i fryst (gula) och torkat (trattisar) tillstånd är ju något att njuta av! Den vanliga gula kantarellen är svår att hitta och det är den jag tycker är skogens guld. Trattisen, eller höstkantarellen, finns i tusentals om man får syn på den. I höstas plockade vi trattisar tills jag tröttnade på att rensa men så var det ju ett svampår av guds nåde! Som nyinflyttade i Falun (ett dryga år nu) så har vi svårt att hitta ställen med gulisarna. Det är ju inte direkt att man kan fråga tanten i kassan på ICA var man kan plocka dem. Hemliga ställen går i släkten och testamenteras ta mej fan till barnbarn så dyrbara är de. Vi har hittat tre ställen där det finns och på vart och ett blir det inte mer än 2-5 liter. Som tur är har mina svärisar ett ställe dit vi får följa med och plocka. DET är snällt och generöst!
Idag ska vi äta gulisar till lunch! Mums!
Det finns inget recept med propotioner utan man höftar:
Kantareller
mycket smör
salt
vitpeppar ur kvarn
brödskivor
Tag fram en påse förvällda kantareller ur frysen. Tina i en sil så vätskan hamnar i en skål under. Den använder du om du ska stuva dem, annars är det utmärkt att använda spadet i annan sås eller soppa eller gryta eller ...
Lägg de tinade kantarellerna i stekpanna på medelvärme. Låt gå tills vätskan först har trängt ut och sedan trängt in alt. ångat av. Öka på värmen och lägg i en bra klick smör och stek ett tag tills den börjar få färg. Salta och vitpeppra ur kvarn, smaka av, öka värmen och stek tills kantisarna börjar bli lite skrispiga, ev med lite mer smör. Lägg svampen åt sidan.
Bryn lite mer smör i pannan och lägg i brödskivor. Stek tills de fått färg, lyft upp och ha i mer smör, i med brödet och låt få färg på andra sidan. I med svampen så den får ny värme. Smaka hela tiden av ofta så du hinner få i dig så mycket som möjligt innan du ska bjuda bort dyrbarheten!
Det går åt ohemult mycket smör!
Pytsa upp kantarellerna, det som nu är kvar, på bröden, lyft över på tallrikar och hugg in!
Jag plockar med hela buketten ibland för det blir lite läckert att fota sen.
I LOVE!!!!
Begränsad tillgång i frysen ger mer bröd till mindre svamp med det är såååå smaskigt!!!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...