Direktlänk till inlägg 13 februari 2010
En väldigt god förrätt som jag blev bjuden på av min ex-svärmor när jag åt söndagsmiddag där första gången 1984. Den måste ju vara smaskig eftersom jag inte glömt den! Jag tror receptet kommer från en bok som heter ”De fina familjerecepten”.
ANSJOVISRULLE till ca 6 pers.
1 dl vetemjöl
50 gram smör
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
½ tsk bakpulver
3 ägg, delade i vita och gula
Fyllning:
ca ¼ kg gul lök, finhackad och smörkokad
125 gram ansjovisfiléer, skuren i småbitar
ca 1 hg riven lagrad ost (Schweitzer?)
4-6 msk finhackad persilja
GÖR SÅ HÄR:
Fräs ihop matfett och mjöl och späd med gräddmjölk till en tjock slät stuvning. Låt den koka 5 minuter och tillsätt 2 msk ansjovisspad.
Tag kastrullen från värmen och rör ner äggulorna, en i sänder, och sedan bakpulvret.
Vispa upp äggvitorna till styvt skum och vänd ner i smeten. Häll den i smord ugnspanna, folie eller smörpappersform ca 30x40 cm.
Grädda 250° ca 20 minuter.
Låt den svalna något innan den stjälps upp. Strö sedan över hälften av den rivna osten, ansjovisen, löken samt persiljan.
Rulla ihop kakan som en rulltårta och lägg den med skarven ner på lättsmord plåt. Strö över resten av osten.
Gratinera 275-300° ca 7 minuter.
Servera i skivor med något grönt och ett glas öl, vin eller sprit eller, i nödfall, något alkoholfritt!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...