Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 13 februari 2010

En förrätt att minnas!

Av Lena - 13 februari 2010 11:00

En väldigt god förrätt som jag blev bjuden på av min ex-svärmor när jag åt söndagsmiddag där första gången 1984. Den måste ju vara smaskig eftersom jag inte glömt den! Jag tror receptet kommer från en bok som heter ”De fina familjerecepten”.


ANSJOVISRULLE till ca 6 pers.


1 dl vetemjöl

50 gram smör

3 dl mjölk

2 dl vispgrädde

½ tsk bakpulver

3 ägg, delade i vita och gula


Fyllning:


ca ¼ kg gul lök, finhackad och smörkokad

125 gram ansjovisfiléer, skuren i småbitar

ca 1 hg riven lagrad ost (Schweitzer?)

4-6 msk finhackad persilja


GÖR SÅ HÄR:


Fräs ihop matfett och mjöl och späd med gräddmjölk till en tjock slät stuvning. Låt den koka 5 minuter och tillsätt 2 msk ansjovisspad.


Tag kastrullen från värmen och rör ner äggulorna, en i sänder, och sedan bakpulvret.


Vispa upp äggvitorna till styvt skum och vänd ner i smeten. Häll den i smord ugnspanna, folie eller smörpappersform ca 30x40 cm.


Grädda 250° ca 20 minuter.

Låt den svalna något innan den stjälps upp. Strö sedan över hälften av den rivna osten, ansjovisen, löken samt persiljan.


Rulla ihop kakan som en rulltårta och lägg den med skarven ner på lättsmord plåt. Strö över resten av osten.


Gratinera 275-300° ca 7 minuter.


Servera i skivor med något grönt och ett glas öl, vin eller sprit eller, i nödfall, något alkoholfritt!


 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

13 februari 2010 22:06

Ja, den där känner jag igen fast med champinjoner :)
Fantastiskt gott! Nästan godast 2-3 dagar efter man gjort den..

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

14 februari 2010 00:22

Tänk så många rätter (och surdegsbröd) som är bäst lite senare! Jag slås ofta av tanken på hur bra smaksinne du har Kari, som ju är så likt mitt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards