Direktlänk till inlägg 15 februari 2010
För länge sedan skulle jag ha sopp-vecka och frågade sambon om han hade några önskemål. Han sa att han kunde tänka sig vad som helst bara han slapp morotssoppa. När jag frågade om han ätit det någon gång, om det var därför han inte ville ha det, så sa han att han aldrig ätit det men det lät så läskigt. Klart jag letade upp ett recept på morotasoppa så fort jag kom hem. Jag fastnade för ett av dem och när smaon tagit några skedar av den så sa han; det här skulle jag ta mig tusan betala för på restaurang! Hur mycket han skulle kunna tänka sig att betala vet jag inte men här är receptet:
MOROTSSOPPA MED PERSILJEOLJA
Till 4 pers:
3 morötter (200-300 g)
1 gul eller röd lök
1-2 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
3 dl vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning el. motsvarande fond
1 dl matlagningsgrädde
Lite färsk eller torkad timjan
Persiljeolja:
½-1 dl olivolja
½-1 kruka persilja eller koriander (jag tog persilja)
1 vitlöksklyfta
½-1 msk pressad lime
Salt, peppar
Gör så här: Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka lökarna.
Fräs i lite rapsolja tills det mjuknar lite.
Häll på vin, tillsätt buljongtärning och timjan. Koka under lock tills dess att morötterna och löken är mjuka.
Gör persiljeoljan med stavmixer medan soppan kokar.
Mixa soppan slät i matberedare. Jag körde bara lite med stavmixern för jag vill ha lite bitar i.
Tillsätt vatten och grädde och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Servera i små portionsskålar och ringla lite persiljeolja över.
Garnera ev. med korianderblad, persilja eller finstrimlad morot.
Servera gärna med ett glas vitt vin
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...