Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 17 februari 2010

En god gryta med stark korv

Av Lena - 17 februari 2010 20:55

Har sneglat på korvgrytan som är i boken ”Husmanskost” av Leif Mannerström och kände att det var dags nu. Den är lite annorlunda än det recept jag brukar göra och ombyte förnöjer så …

Hittade inte korvarna han föreslog i butiken där jag handlade (Lidl) utan det fick bli chorizo och pepperoni från Guldgrytan.


Mannerströms KORVGRYTA  4 port.


Ingredienser:

6-8 korvar av olika sort, t.ex kabanosser, frankfurter,

nürnberger bratwurst och käserkrainer

1 stor gul lök

1 palsternacka

1 stor persiljerot

800 g potatis

3 morötter

1 liten klyfta vitkål (ca 200 g)

1 flaska folköl (33 cl)

½ - 1 liter hönsbuljong

10-12 kryddpepparkorn

2 lagerblad

några timjankvistar

lite persilja till bukett (det stod inte men det förstår man i beskrivningen sen)

½ bunt finskuren persilja

salt och peppar

 

Gör så här:

 

Dela korvarna i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär palsternackan i grova stavar. Skala och finstrimla persiljeroten. Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och skär morötterna i grova stavar. Strimla vitkålen.

 

Varva alla ingredienser i en stor gryta som kan ställas fram direkt på bordet sedan. Salta och peppra på varje lager. Bind ihop timjan och persilja till en kryddbukett och lägg i mitten av grytan. Häll på öl och hönsbuljong så att det täcker. Koka upp och låt allt småputtra tills potatisen och grönsakerna känns färdiga utan att vara sönderkokta. Strö över persilja och servera med t.ex nybakat lantbröd och en god, stark senap.

 

Tips:

Korvgryta passar perfekt som ”tilltugg” under exempelvis en kväll med ölprovning.


Vi tyckte grytan var vardagsgod. Hade säkert blivit bättre med bättre korvar än jag hittade. Ölsmaken var ingenting kvar av när vi åt så jag köpte nog en för dålig sort. Glöm inte att använda en fast potatissort så det inte blir till gröt!

Det var väldigt mycket mat! Sex personer absolut!

Edit: Alltså, korvarnas smak var det inget fel på men spadet i grytan blev förvånansvärt smaklös trots smakrika korvar, kryddbukett, öl och hönsbuljong och trots att jag kokade den ganska länge på lägre värme.


6,5 guldgrytor av 10 möjliga enligt vår smak!


   Nu kokar vi upp den!



Nu har tre ätit och vi har gjort en matlåda så det blir ett par portioner till frysen!

  

 
 
zetterlinden

zetterlinden

17 februari 2010 21:03

ser riktigt gott ut!:)

http://www.zetterlinden.bloggplatsen.se

 
Birgitta Höglunds Mat

Birgitta Höglunds Mat

17 februari 2010 21:54

Det kallar jag en riktigt god Korvgryta. Gröna linser är gott i också, så har jag ätit den på Tysk restaurang. Testa med en flaska Porter nästa gång, den ger härlig smak.

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Ingen bild

Lena

17 februari 2010 22:28

Porter var vad jag tänkte men ville inte att det skulle bli för likt sjömansbiff. Tror något mitt emellan kunde funka. Gröna linser är gott i ALLT! Men ibland väljer jag att följa receptet för att se vad smakerna ger för att ändra till nästa gång.

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

18 februari 2010 01:19

Åh så gott! Barndomsmat för mig och nu undrar jag varför man inte gör sånt nu... Det behöver ju inte vara märkvärdiga korvar ens, påfräst falu funkar för mig.

Vad är det för någe som ligger i bild 2 uppe till höger? Något nät...? Nyfiken :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

18 februari 2010 08:07

Har du provat Enebackens falu? Den är bra!

Nätet? Ska skriva ett inlägg om det sen ;)

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

18 februari 2010 12:13

Lidl's Enebacken har många fina produkter, jag har nog provat falukorven men glömt blogga den :/
Hade en faluperiod förut när jag skulle testa de billigaste men jag kom inte så långt..
http://receptomaten.blogspot.com/search/label/Korv
--
Bra att du testar!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

18 februari 2010 14:59

Kul att prova sig fram till det man själv tycker är bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards