Direktlänk till inlägg 17 februari 2010
Har sneglat på korvgrytan som är i boken ”Husmanskost” av Leif Mannerström och kände att det var dags nu. Den är lite annorlunda än det recept jag brukar göra och ombyte förnöjer så …
Hittade inte korvarna han föreslog i butiken där jag handlade (Lidl) utan det fick bli chorizo och pepperoni från Guldgrytan.
Mannerströms KORVGRYTA 4 port.
Ingredienser:
6-8 korvar av olika sort, t.ex kabanosser, frankfurter,
nürnberger bratwurst och käserkrainer
1 stor gul lök
1 palsternacka
1 stor persiljerot
800 g potatis
3 morötter
1 liten klyfta vitkål (ca 200 g)
1 flaska folköl (33 cl)
½ - 1 liter hönsbuljong
10-12 kryddpepparkorn
2 lagerblad
några timjankvistar
lite persilja till bukett (det stod inte men det förstår man i beskrivningen sen)
½ bunt finskuren persilja
salt och peppar
Gör så här:
Dela korvarna i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär palsternackan i grova stavar. Skala och finstrimla persiljeroten. Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och skär morötterna i grova stavar. Strimla vitkålen.
Varva alla ingredienser i en stor gryta som kan ställas fram direkt på bordet sedan. Salta och peppra på varje lager. Bind ihop timjan och persilja till en kryddbukett och lägg i mitten av grytan. Häll på öl och hönsbuljong så att det täcker. Koka upp och låt allt småputtra tills potatisen och grönsakerna känns färdiga utan att vara sönderkokta. Strö över persilja och servera med t.ex nybakat lantbröd och en god, stark senap.
Tips:
Korvgryta passar perfekt som ”tilltugg” under exempelvis en kväll med ölprovning.
Vi tyckte grytan var vardagsgod. Hade säkert blivit bättre med bättre korvar än jag hittade. Ölsmaken var ingenting kvar av när vi åt så jag köpte nog en för dålig sort. Glöm inte att använda en fast potatissort så det inte blir till gröt!
Det var väldigt mycket mat! Sex personer absolut!
Edit: Alltså, korvarnas smak var det inget fel på men spadet i grytan blev förvånansvärt smaklös trots smakrika korvar, kryddbukett, öl och hönsbuljong och trots att jag kokade den ganska länge på lägre värme.
6,5 guldgrytor av 10 möjliga enligt vår smak!
Nu kokar vi upp den!
Nu har tre ätit och vi har gjort en matlåda så det blir ett par portioner till frysen!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...