Direktlänk till inlägg 21 februari 2010
Tillbehör som vi älskar om det doftar bra om vitlöken! Det är viktigt att inte skölja potatisen när man skalat/skivat för stärkelsen behövs och det är viktigt att inte hälla på vätskan förrän efter mer än 20 minuter. Enligt "Tekniske kocken" som undersökt detta i ett labb så blir det ett bra giftermål mellan potatis och grädde när potatisen fått gå i ugnen i 20 minuter får då kan de reagera med varandra. Detta gäller potatis och vätska i ugnen.
Den här gratängen är inte jättekrämig men smakar mycket vitlök. Man kan ju reglera efter eget tycke!
5-6 pers
1,5 kilo potatis
2 gula lökar
4 ordentliga vitlöksklyftor
2+2 dl riven ost med bra smak
4-5 dl vispgrädde
salt och grovmalen svartpeppar
Finhacka den gula löken. Finhacka en vitlöksklyfta och riv resten och blanda med den hackade gula löken.
Riv osten.
Skala och skiva potatisen i 5 mm tunna skivor. Skölj inte potatisen eller lägg den i vatten för du behöver stärkelsen.
Smörj med rapsolja och bottna en ganska stor form (typ halv långpanna) med 2/3 av potatisen.
Salta och peppra rejält med grovmalen svartpeppar. Fördela all lök och hälften av osten över potatisen.
Täck med resten av potatisen och ha på mer salt och grovmalen svartpeppar.
Sätt in gratängen ugnen, nedersta falsen, på 200° och låt gå i 25 minuter.
Ta ut gratängen, sänk värmen till 150°, häll på grädden och låt gratängen grädda klart i 1-1,5 timme. Vill du ha gratängen extra krämig har du på lite mer grädde, annars räcker det med 4 dl.
När potatisen är mjuk tar du ut gratängen, höjer värmen till 250°, strör på resten av osten och sätter in gratängen högt upp i ugnen så den får färg.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...