Direktlänk till inlägg 24 februari 2010
Nyttigt, billigt men framförallt jättegott. I alla fall om man gillar baljväxter å sånt. Fiberrikt så det förslår och väldigt gasbildande! Det är BRA att prutta! Det bli ju olika varje gång men just så här gjorde jag idag och det blev så bra så!
Jag hade kikärtor i frysen som jag kokat nästan färdiga och jag startade med att koka små linser nästan klara så de kunde koka klart i grytan.
Alltså inte gröna linser utan små linser! Jag älskar båda lika mycket men på olika sätt. Näringsvärdet är detsamma hos dem.
Risenta om små linser:
”VÄRT ATT VETA
Denna lilla, delikata lins kommer ursprungligen från Frankrike och är mycket uppskattad för sin kulinariska smak.”
KÖTTFÄRSGRYTA MED BALJVÄXTER 3-4 pers
Ha i grytan:
1 gul lök
1 stjälk selleri
ett par msk tomatpuré
1 msk olja
1 msk smör
500 g nötfärs
1 burk körsbärstomater, helst Mutti
en grabbnäve nästan färdigkokta kikärter eller 1 burk desamma
en näve halvkokta små linser
1 burk kidneybönor, sköljda i durkslag
1- 1,5 tsk chiliflingor
1-2 vitlöksklyftor
1 slurk koncentrerad köttfond
rikligt med grovmalen svartpeppar
vatten
färsk timjan
en skvätt rödvin om du har
Till servering:
färsk timjan
lantbröd med bregott på
GÖR SÅ HÄR:
Börja alltså med att koka små linser nästan klara.
Grovhacka löken och sellerin och fräs i olja/smör tills det mjuknat.
Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa en stund så konserveringssmaken försvinner och sötman framträder.
Tillsätt köttfärsen och låt den bli brynt.
Ha i burktomaterna, köttfond (ev rödvin) och en halv burk vatten och låt det hela puttra en halvtimme. Släng i kikärter och halvkokta linser och koka tills vätskan nästan kokat in, ca 1-1,5 timmar. (Det blev så eftersom vi åkte och handlade med spisplattan på 1:an och vis av erfarenhet så blir det bra smak då och inga linser eller kikärter blev faktiskt överkokta) Man gör ju som man tycker och hur det blir ibland vet man inte :)
När jag kom hem kryddade jag med chiliflakes, svartpeppar, hade i mer vatten och lät det puttra en halvtimme till under tiden jag pressade i vitlök, hällde i kidneybönorna och hackade timjan som jag hade i sist.
Servera med lite timjan på toppen av portionen och en brödbit bredvid.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...