Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 4 mars 2010

Laga fläskkarré hela dan!

Av Lena - 4 mars 2010 23:15

Jag gav mig på att köra en fin fläskkarrébit på långkok. Tio timmar i ugnen på dryga 80° skulle det vara men temperaturen hoppade mellan 75 och dryga 90 så jag fick hålla på att reglera med jämna mellanrum.

Inspirationen till långkok kommer först från Heston Blumenthal, från bl.a Hestons Feast och ”Total perfection”, som har lagat kött på väldigt låg temperatur väldigt länge och det verkade så läckert.

När sedan Kryddburken skriver om sin långkokta skinka var jag ju bara tvungen att prova även om hennes, enligt egen utsago, inte blev så bra men det var det rökta fläskets fel bara.


Det fanns ingen skinkstek när jag handlade men väl en kanonfin fläskkarré som fick följa med mig hem. Höglandskött för 79 kronor kilot.

Lite letande på Google gav några recept, bl.a hos Leva sunt och Smaskens.

Ville veta lite mer om kryddningen och tänkte på smakkamrater och hittade Lisas blogg hos Sydsvenskan om grisens smakkamrater.

Summa summarum så blev ingredienserna i grytan ganska likt Smaskens gryta.


LÅNGLAGAD FLÄSKKARRÈ


Ingredienser:


En bit fläskkarré på dryga kilot

salt, svartpeppar

2 morötter i grova bitar

1 palsternacka, delad

ett par bitar purjolök

5 vitlöksklyftor, lätt krossade med skalet kvar

5 hela skalade schalottenlökar

några toppskott rosmarin

3 dl oekat rödvin


Till såsen:

buljongen

grädde

soja

vetemjölsredning

svart vinbärsgelé



Gnid in köttet med salt och peppar och lägg det i en gryta. Lägg resten runt om och häll i rödvinet. Lägg på ett lock eller folie och ställ på galler på nedersta falsen i ugnen. Låt den stå där i ca 10 timmar på ca 80°.


Jag tog ut karrén när det var en timme kvar och lade den på ugnsfast fat med folie runt och satte den i ugnen igen. Buljongen och grönsakerna fick reducera till det var hälften kvar. Då silade jag av buljongen i en kastrull, hällde på ungefär lika mycket grädde som det var buljong, och lätt det koka ihop en stund. Jag smakade av med soja, salt och peppar. För min del behövdes det en knapp tsk gelé för att runda av smaken. Jag hade i lite redning så det blev lagom konsistens.


Vid det laget var potatisen och haricots vertsen  färdigkokta och köttet visade sig omöjligt att skiva snyggt för det var så fantastiskt mört.


Det blev så jättegott och såsen blev en dröm! Sambon sa att han hade kunnat äta såsen med sked utan tillbehör :)


Bildbevis:

   

   

   

   

    

 
 
Ingen bild

dsorfi

5 mars 2010 10:44

Mmmm så gott det lät,något som dsorfi måste göra framöver.
Hoppas allt är bra med dig,här är det full rulle med barnbarn i omgångar så det lär bli sofflocket nästa vecka.
Kram och en trevlig helg

 
Ingen bild

Avataria

5 mars 2010 21:30

http://www.matklubben.se/recept/helstekt_kryddig_flaeskkarre_med_kantarellsaas_18604.html
Den här testade jag för några veckor sedan. Den var gudomlig! En ny favoriträtt! Höll på att äta ihjäl mej!

 
Majsan

Majsan

7 mars 2010 14:06

Det där med långkok verkar ju helt fantastiskt, skulle jag nog vilja testa någon gång. Min matlagningsmetod är nog mera "hejsan hoppsan- det här lagar jag medan pastan/potatisen/whatever blir färdigt", en metod som hittills funkat bra men det hinner ju inte utveckla smak och konsistens på samma sätt som långkok gör. Jag önskar bara att jag hade tålamodet...

Ha en finfin vecka säger fröken Bråttom

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

7 mars 2010 18:09

Avataria: Det där lät också kanon! Visst är det lätt att nästan äta ihjäl sig ibland. När det blir så där övergränsen-gott!

Majsan: Prova! In i ugnen när du ska till jobbet och klart när du kommit hem. Då kokar du potatisen undertiden som du fixar såsen!
Jag kör också "hejsanhoppsan" ibland men det är kul att prova annat!
Ha en härlig mat-vecka!!!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

10 mars 2010 02:21

Kram till dig med dsorfi!
:)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Jonas

30 augusti 2013 15:01

Jag håller på o testar nu då det ska bli jättekul. Är paapledig så man kan säga att det är en perfekt tid för långkok. Dock undrar jag lite över om det är säkert nog att lämna ugnen på i 6-8 timmar utan uppsikt?

 
Lena

Lena

5 september 2013 22:53

Jonas: Det är helsäkert! Jag gör det och dussintals andra åker till jobbet och lämnar ugnen med långkok i hemma! Kör på och lycka till!

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards