Direktlänk till inlägg 19 mars 2010
Börja med att steka potatisen för det tar tid (om man inte steker den i ugnen men det blir inte samma sak) och stek mycket potatis! Det är så gott att det går åt!
Fast potatis skalas och skivas tunt, torkas av i kökshandduk och steks i smör. Ta det i omgångar för det ska inte vara för mycket i stekpannan på en gång.
Jag tog 1,5 kilo till oss tre och det blir dessvärre lagom
Under tiden du steker potatisen så fixar du ett vitlökssmör.
100 g smör
2-3 vitlöksklyftor
Mosa smöret och pressa eller riv i vitlöken. River du den får den mer och bättre smak. Salta en aning och forma en rulle i plastfolie som du kyler.
Och under tiden du steker potatisen kanske du hinner rensa filén från hinnor, senor och fett.
Bryn filén runtom i smör samtidigt som du saltar och pepprar. Låt sedan filén gå i pannan ca 5 minuter. Lägg köttet åt sidan att vila en stund. Skiva det sedan i ca centimetertjocka skivor.
Bottna en form med den stekta potatisen. Lägg den skivade filén i en rand tvärs över. Fördela vitlökssmöret på köttet. Ställ tomathalvor utmed kanterna här och där. Man kan även pynta med lättkokt grön sparris som är omlindad med bacon på olika ställen runt kanten på formen. Smaksak!
Om du satt ugnen på 250 ° kan du sätta in formen annars får du vänta tills ugnen är varm nog. Tag ut formen när potatisen är riktigt varm och vitlökssmöret är hyfsat halvsmält.
Ät och njut!
Stek bara lite i taget
Det doftar redan nu!
Ta mig tusan om det inte blev över till ytterligare en matlåda?
Börjar nästan bli lite tjatigt! ;)
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...