Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 mars 2010

Coeur de fläskfilét provençale

Av Lena - 19 mars 2010 20:00

Börja med att steka potatisen för det tar tid (om man inte steker den i ugnen men det blir inte samma sak) och stek mycket potatis! Det är så gott att det går åt!


Fast potatis skalas och skivas tunt, torkas av i kökshandduk och steks i smör. Ta det i omgångar för det ska inte vara för mycket i stekpannan på en gång.

Jag tog 1,5 kilo till oss tre och det blir dessvärre lagom


Under tiden du steker potatisen så fixar du ett vitlökssmör.


100 g smör

2-3 vitlöksklyftor


Mosa smöret och pressa eller riv i vitlöken. River du den får den mer och bättre smak. Salta en aning och forma en rulle i plastfolie som du kyler.


Och under tiden du steker potatisen kanske du hinner rensa filén från hinnor, senor och fett.

Bryn filén runtom i smör samtidigt som du saltar och pepprar.  Låt sedan filén gå i pannan ca 5 minuter. Lägg köttet åt sidan att vila en stund. Skiva det sedan i ca centimetertjocka skivor.


Bottna en form med den stekta potatisen. Lägg den skivade filén i en rand tvärs över. Fördela vitlökssmöret på köttet.  Ställ tomathalvor utmed kanterna här och där. Man kan även pynta med lättkokt grön sparris som är omlindad med bacon på olika ställen runt kanten på formen. Smaksak!


Om du satt ugnen på 250 ° kan du sätta in formen annars får du vänta tills ugnen är varm nog. Tag ut formen när potatisen är riktigt varm och vitlökssmöret är hyfsat halvsmält.


Ät och njut!


   Stek bara lite i taget


   Det doftar redan nu!


   Ta mig tusan om det inte blev över till ytterligare en matlåda?

Börjar nästan bli lite tjatigt! ;)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards