Direktlänk till inlägg 20 mars 2010
Lördagens utsvävning blev enligt följande!
Att ha till hands:
valfri mängd fläskschnitzel
potatis
olja
smör
vetemjöl
ägg
ströbröd
salt
peppar
citron
Grebbestads Hummeransjovis
kapris
gröna ärter
stekpanna
stekspade
långpanna
gryta
kniv
gaffel
sked
tallrikar
Lördagens middag ägnades åt fläskschnitzel. Kalven var för dyr så det fick bli fläsk att panera. Dubbelpanering blev det åtminstone och lika sedvanliga som nödvändiga tillbehör!
Till förrätt åt vi grillad Marques som min vän så klart hade inhandlat i Hötorgshallen ā la Stockholmo, där i hörnet av hallen för de har bäst! De har milda och omilda och såklart åt vi omilda som ju då har lite sting i sig! En veritabel dröm tillsammans med sprödvärmd baguette, dijonsenap samt Heinz chilisås! Har inget bildbevis förutom en på baguetten men en sådan har man ju sett förr.
Fläskköttet bankades lite lätt och dubbelpanerades som sig bör.
Banka ut köttet och lägg ut skivorna för kryddning av salt och nymald vitpeppar. Doppa dem i vetemjöl och sedan i uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Detta kan göras en stund i förväg då paneringen blir bättre och krispigare om den får sitta på ett tag.
Sedan tar man och har i en klick smör och en splatt olja i en långpanna, in i ugnen för färg på smöret, ut ur ugnen för att lägga i potatisklyftor som saltas och vitpeppras lite. In i ugnen på 200° och låt den gå tills köttet är stekt, ca 30 minuter. Det beror ju så klart på hur mycket kött du har, jag hade typ ett kilo. Vänd på potatisen ett par gånger.
Koka upp gröna ärter med lite salt och smör och låt koka en minut. Häll i en skvätt kallt vatten och ställ åt sidan. Då är ärterna lagom när allt annat är det.
Köttet steks i smör, en stund på varje sida. Mellan köttstekningsvändorna klyftar du upp en citron, häller av kapris och lägger i liten skål samt öppnar upp burken med Grebbestads hummeransjovis där du häller av spadet i en burk som du sparar till ansjovisen som blir över och lägger fiskfiléerna i en annan fin liten skål.
Nu är potatisen klar och köttet stekt. Häll av vattnet från ärterna och lägg upp all mat i fina skålar eller karotter, helst Le Creuset ;).
Säg ”varsågoda”, tag mat, ät och njut!
Diska!
Banka köttet
med den här
drick gärna vatten när du jobbar
krydda och dubbelpanera
stek
koka ärter
stek potatis
lägg upp tillbehören
ät
&
diska
tänk på att vissa rödviner inte passar till ansjovis!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...