Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 27 mars 2010

Matporr i kokboksform!

Av Lena - 27 mars 2010 02:47

Har lagt labbarna på en kokbok av annat slag! Hirams kokbok! Utgiven av ICA-förlaget 1963 är den och jag fick tipset av en vän som läst den och ätit ur den!

Jag har skummat lite i boken och bara känner att jag måste prova!


  


Ett exempel på recept (som jag ska prova så snart jag hinner men måste skriva om det först för det är så härligt!) och det är rakt av citerat med kursiv stil och allt:


VÄRLDENS BÄSTA PLÄTTAR

Ett gammalt familjerecept


100 g smör

100 g mjöl

3 dl vatten

3 dl tjock grädde

6 ägg

1 tsk vaniljsocker


Koka smöret, mjölet och vattnet till en tjock smet, som ”släpper pannans botten”. Använd inte visp utan en bra träsked. Rör den värsta hettan ur smeten. Rör sedan i äggulorna en i sänder.


Vispa grädden hårt. Vispa vitorna riktigt skummiga. Vänd försiktigt ned grädden och vitorna i äggsmeten. (Tillsätt vaniljen.)


Grädda sedan tjocka plättar i vanlig plättlagg. Men grädda dem endast på ena sidan. Ha i beredskap en ren ugnsplåt vid sidan av plättlaggen. Flytta plättarna dit när de är färdiga. Lägg samman dem två och två med de ogräddade sidorna mot varann.


På det sättet kan plättarna invänta sin stora stund vid matbordet. Man kan grädda dem på morgonen samma dag de ska bjudas – eller t.o.m dagen förut. När de skall ätas sätter man ugnen på ca 200-250° värme. Man skjuter hela plåten in i ugnen. Räkna ca 7-8 min. i ugnen.


I ugnsvärmen pöser plättarna upp som små suffléer. De kan bli upp till 8-10 cm höga. Lätta – ljuvliga inuti – och guldbruna och frasiga utanpå.  

*Flyg* till matbordet med den heta plåten. Pudra i förbifarten över de pösiga plättarna med florsocker. Servera med iskall sylt till.


Bild ur boken från sidan där receptet fanns.

  

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

27 mars 2010 11:01

Plättar att prova, tack för tips! Verkar vara en riktig gobok :)
Vill du ha C.E Hagdahls recept på inkok mule(?) så har jag att byta med.. :D
Gamla kokböker är lika mycket retrohumor som flashbacks - ljuvliga att ha i sin ägo.

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

27 mars 2010 12:34

Hihi! Jatack! Mule! Absolut!
Det med kokböcker börjar bli lite av en mani;)
Hiram-serien innehåller två till; en gul och en röd också. Vill ha!
Bokbörsen är en kul sida! Där hittar du allt!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Majsan

Majsan

28 mars 2010 13:03

Vilken skatt!! Att bläddra i gamla kokböcker är så himla roligt, de åt så mycket tossigt förr i tiden. Fast de där plättarna verkar ju smaskiga...
Här vankas det våfflor idag och det är minsann inte fy skam det heller :)

Ha en härlig söndag!

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

28 mars 2010 19:45

Visst är det härligt att snöa in på kokböcker. Kul att läsa om märkliga recept!
Våfflor? Hm! Avis igen!
Ja de där plättarna tipsade Emil om och de ska jag göra inom kort för han sa att de är gudomliga!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Birgitta Höglunds Mat

Birgitta Höglunds Mat

28 mars 2010 21:51

Hiram har varit med sen barnsben, mamma lagade mycket gott av hennes recept. Riktigt god mat som håller än idag. Kul att du hittat den fina boken, skulle jag också vilja ha.

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

29 mars 2010 00:00

Birgitta: Man njuter om man så bara läser recepten!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'s Kitchen

Moma\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'s Kitchen

29 mars 2010 18:34

Åh, min mamma brukade göra Hirams svartvinbärssylt eller om det var gelé? Jättemums var den i alla fall! Jag trodde för övrigt att Hiram var en utländsk man tills bara för några år sedan :)Shame on me!

http://momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

29 mars 2010 20:17

Moma: Jag då som inte ens visste att hon fanns alls fram till förra helgen! Hm!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

27 april 2010 23:51

Oj då Moma!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards