Direktlänk till inlägg 27 mars 2010
Har lagt labbarna på en kokbok av annat slag! Hirams kokbok! Utgiven av ICA-förlaget 1963 är den och jag fick tipset av en vän som läst den och ätit ur den!
Jag har skummat lite i boken och bara känner att jag måste prova!
Ett exempel på recept (som jag ska prova så snart jag hinner men måste skriva om det först för det är så härligt!) och det är rakt av citerat med kursiv stil och allt:
VÄRLDENS BÄSTA PLÄTTAR
Ett gammalt familjerecept
100 g smör
100 g mjöl
3 dl vatten
3 dl tjock grädde
6 ägg
1 tsk vaniljsocker
Koka smöret, mjölet och vattnet till en tjock smet, som ”släpper pannans botten”. Använd inte visp utan en bra träsked. Rör den värsta hettan ur smeten. Rör sedan i äggulorna en i sänder.
Vispa grädden hårt. Vispa vitorna riktigt skummiga. Vänd försiktigt ned grädden och vitorna i äggsmeten. (Tillsätt vaniljen.)
Grädda sedan tjocka plättar i vanlig plättlagg. Men grädda dem endast på ena sidan. Ha i beredskap en ren ugnsplåt vid sidan av plättlaggen. Flytta plättarna dit när de är färdiga. Lägg samman dem två och två med de ogräddade sidorna mot varann.
På det sättet kan plättarna invänta sin stora stund vid matbordet. Man kan grädda dem på morgonen samma dag de ska bjudas – eller t.o.m dagen förut. När de skall ätas sätter man ugnen på ca 200-250° värme. Man skjuter hela plåten in i ugnen. Räkna ca 7-8 min. i ugnen.
I ugnsvärmen pöser plättarna upp som små suffléer. De kan bli upp till 8-10 cm höga. Lätta – ljuvliga inuti – och guldbruna och frasiga utanpå.
*Flyg* till matbordet med den heta plåten. Pudra i förbifarten över de pösiga plättarna med florsocker. Servera med iskall sylt till.
Bild ur boken från sidan där receptet fanns.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...