Direktlänk till inlägg 13 april 2010
Alla har väl ett recept på köttbullar och många gör olika varje gång. Jag har även varierat mitt grundrecept ett antal gånger för att få till den optimala vardagsköttbullen., man ändrar ju åsikt genom åren hur det ska vara och smaka.
Förr hade jag dubbelt så mycket ströbröd som jag har nu men annars är det sig ganska likt.
Vad alla kockar tjatar om är att man ska lättbryna löken före man blandar den i smeten vilket jag aldrig gjort. Utom idag för jag tänkte prova.
Att jag inte gjort det förut beror på att jag gilla smaken av löken som den är. Nu gjorde jag två satser smet. En där jag rev löken och en där jag finhackade löken och sen smälte i lite smör. Köttbullarna med den hackade ”brynta” löken blev mildare och dessutom kröp löken ur bullarna under stekningen vilket den inte gjorde ur bullarna med den rivna löken.
Här är i alla fall receptet på köttbullarna som blev bra både i smak och konsistens.
Grundrecept – vardagsköttbullar
500 g nötfärs
1 stor gul lök, riven
1 ägg
½ dl ströbröd
½ dl vispgrädde
½ dl vatten
1 ½ tsk salt
½ tsk nymalen vitpeppar
1-2 krm kryddpeppar
1 ½ tsk dijonsenap
Mjölkstuvade makaroner serverades till
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...