Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 april 2010

OM potatis

Av Lena - 22 april 2010 17:48

Koka ägg är det inte alla som kan. I alla fall inte när man just flyttat hemifrån. Inte koka potatis heller för den delen! Kan du? Koka potatis alltså!


Potatis slukar salt! Du ska inte översalta men som någon sa; vattnet till färskpotatis ska vara lika salt som en kallsup på västkusten!


Du ska lägga den i kokande vatten för bästa resultat. Det gäller främst mjölig potatis samt absolut färskpotatis men faktiskt även fast potatis. Mjölig potatis tenderar att bli mer grötig om du inte lägger den i kokande vatten. Koka gärna potatis med skal på! Mer smak och vitaminer och bättre konsistens.


De ska koka på LÅG värme och det behövs inte så mycket vatten som du tror. En bottenskyla räcker (sa potatisexperten på TV för något år sedan).


Storleken har betydelse här! Särskilt mjölig potatis där de mindre blir grötigt blask innan de större är klara i mitten.

Färskpotatis försöker du sortera i storleksordning om inte alla är lika stora. Lägg i de största först och låt gå några minuter innan du lägger i de mindre.


Och ingen sketen krukdill i kokvattnet! Riktig knippdill (klippta stjälkar funkar) och absolut gärna lite klippt över den innan servering.


Trött vinterpotatis blir piffad om du kör i några vitlöksklyftor, rotselleri, morötter eller vad som helst i kokvattnet och sedan gör mos. Lite riven pepparrot kanske?


Fast, mjölig eller färsk? Det finns ju så otroligt många sorter av varje! Våga prova!


Potatis kan vara ett lyckopiller! Läs här om det.  


Läs mer:

Lisa skriver mer ingående om potatis i ”En kärlekshistoria


Peter Jägerbro om det optimala potatismoset; ”Ett moln av betong


Potatissidan "merpotatis.nu" med Fredrik Eriksson.

  

Och så några recept kan du få av mig här.


   Man kan göra alkohol av potatis




  Mjölig potatis ska helst läggas i kokande vatten 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards