Direktlänk till inlägg 22 april 2010
Koka ägg är det inte alla som kan. I alla fall inte när man just flyttat hemifrån. Inte koka potatis heller för den delen! Kan du? Koka potatis alltså!
Potatis slukar salt! Du ska inte översalta men som någon sa; vattnet till färskpotatis ska vara lika salt som en kallsup på västkusten!
Du ska lägga den i kokande vatten för bästa resultat. Det gäller främst mjölig potatis samt absolut färskpotatis men faktiskt även fast potatis. Mjölig potatis tenderar att bli mer grötig om du inte lägger den i kokande vatten. Koka gärna potatis med skal på! Mer smak och vitaminer och bättre konsistens.
De ska koka på LÅG värme och det behövs inte så mycket vatten som du tror. En bottenskyla räcker (sa potatisexperten på TV för något år sedan).
Storleken har betydelse här! Särskilt mjölig potatis där de mindre blir grötigt blask innan de större är klara i mitten.
Färskpotatis försöker du sortera i storleksordning om inte alla är lika stora. Lägg i de största först och låt gå några minuter innan du lägger i de mindre.
Och ingen sketen krukdill i kokvattnet! Riktig knippdill (klippta stjälkar funkar) och absolut gärna lite klippt över den innan servering.
Trött vinterpotatis blir piffad om du kör i några vitlöksklyftor, rotselleri, morötter eller vad som helst i kokvattnet och sedan gör mos. Lite riven pepparrot kanske?
Fast, mjölig eller färsk? Det finns ju så otroligt många sorter av varje! Våga prova!
Potatis kan vara ett lyckopiller! Läs här om det.
Läs mer:
Lisa skriver mer ingående om potatis i ”En kärlekshistoria”
Peter Jägerbro om det optimala potatismoset; ”Ett moln av betong”
Potatissidan "merpotatis.nu" med Fredrik Eriksson.
Och så några recept kan du få av mig här.
Man kan göra alkohol av potatis
Mjölig potatis ska helst läggas i kokande vatten
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...