Direktlänk till inlägg 19 maj 2010
Kalops är väl en typisk husmanskosträtt. Ännu godare hade den kanske blivit om jag hade haft i lite ansjovisspad som Mannerström, men nu hade jag inte det så jag gjorde som jag brukar. Och det blev minsann gott ändå! Laga gärna till grytan dagen före den ska ätas eftersom den blir fylligare då.
Skånsk kalops 4 pers.
1 kg nötkött, t.ex högrev
smör
2 gula lökar
några morötter
½ dl mjöl
2 tsk salt
nymalen vitpeppar
vatten
10-15 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1,5 msk kalvfond
Gör så här:
Putsa köttet och tärna det till grytbitar. Stek det runt om i smör, lite i sänder, och lägg över i stekgryta. Vispa ut stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan.
Pudra över mjölet och rör om ordentligt.
Skiva eller klyfta löken och lägg i grytan. Skala morötterna, dela i bitar och lägg i grytan. Tillsätt salt, kryddpeppar, några varv på vitpepparkvarnen, lagerblad och fonden.
Häll på vatten så det täcker och koka upp under lite omrörning så mjölet blandas och inte bränner vid botten. Låt puttra på låg värme under lock i 1-2 timmar eller tills köttet är mört. Smaka av.
Strö lite hackad persilja över och servera med kokt potatis och rödbetor.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...