Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 28 maj 2010

Himmel och helvete i ljuv förening!

Av Lena - 28 maj 2010 22:00

Att campa är livet!

Utrustade och fullpackade så att bilen fick bucklor inifrån gav vi oss av.  Extra allt!

Jamen, alltså, man vet aldrig vad som kan behövas! Och har man bil att packa i så tar man med sig. För mycket oftast.


Extra luftmadrass och liggunderlag ifall den nyinköpta luftmadrassen inte passade in i tältet! Vem orkade blåsa upp den nya samt smälla upp tältet i förväg för att kolla?


Ordentliga täcken och tre-fyra kuddar var! Kalla kläder och varma kläder, luftiga kläder och täta kläder! OCH sovsäckar! Utifall att! Vem vet?


Ett par stormkök. En påse grillkol (för korv) och en med briketter (för köttet). En flaska fullkomligt värdelös men miljövänlig tändgelé, märke Kemetyl. En grill.


Två dunkar vatten. Gummistövlar, parasoll, paraply, campingbord, sköna fällstolar samt små campingpallar. Att lägga upp fötterna på en campingpall när man är färdigäten är rena himmelriket!


Nu slutar jag räkna upp men jag kan säga att kikaren vi hade med oss (loppisfynd för 200 med bra förstoring så vi kunde se örnen) fick vi kila in i bakrutan!


Mellanlandar för att köpa fiskekort. Man betalar i burken.


Väl framkomna till slutdestinationen suckar vi av njutning och ler mot varandra! Det ser ut precis som när vi var där sist (sent i höstas)! Vi har längtat!

Ett bonus på det där stället är att man känner sig som om man var den sista människan på jorden! Vi är ifred, själva och mol allena! Lycka! Tills vi kliver ur bilen! Då inser vi att det nog inte har varit en enda varmblodig varelse där på evigheter! Vi blir anfallna från alla håll av – mygg! Vad annars? Vi hade inte tänkt på mygg för hemma har vi inte sett en enda men nu blir vi varse! Myggmedlet är packat som tur är för vad har man annars listor till?


Vi börjar packa ur och upp! Sambon börjar med tältet och jag småplockar fram nödigheter. Eftersom jag är smått (stark underdrift) handikappad av mina diskbråck i nacken kan jag knappt lyfta eller bära men jag knogar på så gott det går. Vi måtte ha varit en syn för gudarna där vi jobbar på samtidigt som armarna går som propellrar för att värja oss mot blodsugarna. Jaja, jag är lätt viftande eftersom jag inte kan höja armarna så mycket…  utan jag springer mest runt lite planlöst och fruktlöst.


Att stå stilla en minut betyder att du har 71 myggor på dig! Sambon viftar faktiskt inte så mycket eftersom han inte är allergisk mot myggen, som jag är, utan han är konstant täckt av en grå massa utan att reagera särskilt. Det orättvisa i det hela är att på sambon kliar inte betten medan jag svullnar upp och varje bett kliar dygnet runt i flera dagar. Alltså blir jag smått galen medan sambon som vanligt behåller sitt lugn. Jag tar på mig strumpor eftersom det är lättare att klia då utan att klia sönder sig. Mot myggen skyddar de inte. Gummistövlar dygnet runt är ett alternativ men fotsvamp medföljer och vad är värst? Pest eller kolera?


När vi väl möblerat vår egen lilla plats på jorden är det dags för inspektion. Den nya luftmadrassen som jag hånat sambon för att han köpte för att den bergis är för stor ligger som en smäck i tältet. Sovplatsen i tältet ser så skön ut att jag har lust att göra som mamma sa; lägga en ärta under bolstret!

Bord och stolar på plats, iskallt vitt vin i varsitt (plast)glas och Estrellas nya ”färska” jordnötter (saltade från Argentina) i en skål. Myyys! 


Jag ska börja elda så smått undertiden sambon fixar med maggot och spö, för en röding eller regnbåge på kroken är ju inte fel.


Elda så smått var ordet! Jag får inte fyr på skiten! Tändgelén flammar till men tar inte fäste. Jag provar både med att den får dra in i briketterna ett tag och tänder sedan på. Pfjutt! Jag provar med att (putta under en massa tidningssidor som är i hopknölade under briketterna och) ösa över tändgelé och tända direkt. Pfjutt! Tack för den och tack sambon som hånskrattar i bakgrunden! Du KAN inte, säger han. Vilken surdeg! Sambon, som nu har fått kroken i sjön, rusar till undsättning och lyckas efter 3 (TRE) försök få fyr på briketter och annat med hjälp av både det ena och andra.

Jag står bredvid och mumlar ”fetvadd” med ett brett (skadeglatt?) (generat) leende. Recept-o-maten har bra tips!


När den grå askan på glöden till sist är ett faktum så hivar jag upp halstret med fem härliga Marquezer på, dukar upp dijonsenap och Heinz chilisås och klyver några baguettebitar som ska rostas. Det fräser och doftar från grillen och livet är på topp! Vi sitter och tittar ut över sjön och håller span på örnen som har sitt bo i en tall bara två-trehundra meter från oss. Knaprar nötter, dödar mygg och njuter av stillheten.


Jag får ta på mig en jacka med luva som jag stänger, kletar ”Mygga” över armar, huvud, ben, fötter, handlovar, panna, hälar, hals, mer på fötterna, klia överallt, mer ”Mygga” på sockarnas tår, hälar och hälsenor, lite vid örsnibbarna, lite både här och där och mer. Det spelar ingen roll för myggorna är överallt hela tiden.

Fan! Kissa! Ut i skogen med papper och våtservetter.

Nu är jag myggbiten precis och exakt överallt! Nu rollar jag ”Mygga” över hela rumpan och lite till! Hur kan man bli myggbiten långt ner mellan tårna när man har sockar på sig förresten?

Sambon sitter retsamt lojt och smäller ihjäl myggor på byxorna. På honom kliar det ingenstans vart de än sticker.


Sambon rusar upp! Fan i h-vete! Det är ju något som saknas! Vi har redan hunnit tugga i oss varsin Marqueze när sambon blir som galen och rusar svärandes mot bilen, jag ser ut som ett frågetecken! Vafalls???

Fast när han dyker upp med flaskan så får jag ett saligt rys i kroppen! Klart man inte kan njuta av en Marquez lika mycket om man inte har en slurk whiskey till! Nu är balansen återställd och friden vilar åter över vår plats på jorden.


Vi petar in pinnar i brasan (som sambon, ivrigt påhejad av mig, släpar ur skogen och hugger i bitar) och inser att myggor inte gillar eld och rök!


Några timmar senare kryper vi in i tältet, mätta, nöjda och småglada (=lulliga)! SOVA!


En timme senare vaknar jag. Marken är iskall och luften i luftmadrassen cirkulerar upp den kalla luften rätt upp i min kropp. Hur jag än ligger. Och jag har så ont! Sambon vaknar av mitt vridande och kvidande. Han styr upp ett par fleecefiltar som han lägger på madrassen fast han är vimmelkantig av trötthet och vi somnar om.

Vaknar och somnar och vaknar. Och somnar. En jävla natt! Fast vi ligger lagom mjukt och det är bekvämt med alla kuddar!


   De smakar inte fäskare än andra men de är goda - som andra.


   Nu e de på G å doftar ljuvligt och fräser härligt!


   Det behövs inga ord till bilden. Njutning!



      Tredje trädet från vänster har ett örnbo!


nu ska vi sova

 
 
Riitta

Riitta

1 juni 2010 21:46

Vilken rolig och levande beskrivning. Ni skulle behövt även liggunderlag som isolering. Det vet jag av egen bitter erfarenhet.
Hälsningar, Riitta

http://riittas-ordbilder.blogglatsen.se

 
Lena

Lena

1 juni 2010 22:13

JA!!!
Kul att du tittade hit Riitta!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Daniel

1 juni 2010 23:56

ja jag vet...men med ett lager fleece & syntet+fleece att ligga på så blev det riktigt varmt och mysigt :)

 
Lena

Lena

2 juni 2010 00:11

Nja...

Mysigt? mmm
Varmt? Nä!
Det var rent för hemskt!
Tror du har drömt!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards