Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 11 juni 2010

Svartrötter

Av Lena - 11 juni 2010 20:00

Frystömningen gav lövbiff med potatisgratäng till middag. Fryst potatisgratäng blir riktigt ätbart om man tinar den långsamt och värmer den i ugnen och skyr allt vad mikro heter. Med en skvätt grädde och lite extra kryddor i så blir det gott. Den jag hade i frysen var lite för liten för två personer så jag behövde en komplettering.


Hur länge mina svartrötter legat i grönsakslådan och skavt på mitt samvete ska jag låta vara osagt men nu var det dags att göra något med dem. Först tänkte jag bara koka och lägga dem i formen med potatisgratäng men eftersom varken jag eller sambon någonsin har ätit dessa rötter tyckte jag det var bättre att göra en separat rätt av dem. Det fick bli en gratäng till. Svartrötter kallas ju för fattigmanssparris. Mats-Eric Nilsson skriver i SvD om dem här!


Svartrotsgratäng, 2 portioner


1 bunt svartrötter (blev 3 dl färdiga tärningar)

vatten

salt

1 ½ msk smör

1 ½ vetemjöl

2 dl mjölk

salt

peppar

riven ost


Så här gjorde jag:


Ugn 225°

Tappa upp vatten i diskbaljan och skala rötterna med potatisskalare under vattnet eftersom de mörknar fort vid kontakt med syre. Det rekommenderas att man lägger dem i citronvatten för att de ska förbli ljusa men det här funkade bra.


Koka upp lättsaltat vatten, dela rötterna och lägg i vattnet. Jag hade en tjock rot och tre smala. Den tjocka delade jag på längden först sedan skar jag cm-långa bitar.

Koka rötterna mjuka. För mig tog det nästan en halvtimme men det handlade ju inte direkt om primörer!


Smält smöret, rör i mjölet och tillsätt mjölken lite i sänder under omrörning. Salta och peppar och låt småputtra på svagaste värmen i 10 minuter.


Pytsa i svartrötterna i smord ugnsfast form, jag tog två portionsformar, häll såsen över och toppa med lite riven ost.


Gratinera i ca 15-20 minuter.


Det blev jättegott och svartrötter kommer hädanefter att ingå i det Almaterska kökets repertoar. Fast nästa gång får det allt vara när det är säsong!


  

 
 
Birgitta Höglund\\\'s Mat

Birgitta Höglund\\\'s Mat

12 juni 2010 19:03

Svartrötter, så gott. Det har jag faktiskt inte ätit sen mina krogdagar. Kanske dags nu. Tack för inspirationen :)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

12 juni 2010 19:26

Ja Birgitta, det var ju riktigt läcker! Tydligen en lite bortglömd rackare nu för tiden :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

16 juni 2010 08:48

Bortglömd? Jag är oskuld på svartrötter. Måste testas!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

16 juni 2010 15:42

Haha! Jag var också svartrotsoskuld men nu är jag frälst!
Fast det är ju inte säsong nu så det blir att vänta lite tills de är spädare. Eller, de kanske aldrig är späda ens som nyskördade? Vad vet väl jag som aldrig klämt på några förut.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

18 september 2010 22:56

Tack för påminnelsen - du är så bäst!!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

18 september 2010 23:07

Vet jag väl! Äh! Skojar!
Tack!!! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards