Direktlänk till inlägg 11 juni 2010
Frystömningen gav lövbiff med potatisgratäng till middag. Fryst potatisgratäng blir riktigt ätbart om man tinar den långsamt och värmer den i ugnen och skyr allt vad mikro heter. Med en skvätt grädde och lite extra kryddor i så blir det gott. Den jag hade i frysen var lite för liten för två personer så jag behövde en komplettering.
Hur länge mina svartrötter legat i grönsakslådan och skavt på mitt samvete ska jag låta vara osagt men nu var det dags att göra något med dem. Först tänkte jag bara koka och lägga dem i formen med potatisgratäng men eftersom varken jag eller sambon någonsin har ätit dessa rötter tyckte jag det var bättre att göra en separat rätt av dem. Det fick bli en gratäng till. Svartrötter kallas ju för fattigmanssparris. Mats-Eric Nilsson skriver i SvD om dem här!
Svartrotsgratäng, 2 portioner
1 bunt svartrötter (blev 3 dl färdiga tärningar)
vatten
salt
1 ½ msk smör
1 ½ vetemjöl
2 dl mjölk
salt
peppar
riven ost
Så här gjorde jag:
Ugn 225°
Tappa upp vatten i diskbaljan och skala rötterna med potatisskalare under vattnet eftersom de mörknar fort vid kontakt med syre. Det rekommenderas att man lägger dem i citronvatten för att de ska förbli ljusa men det här funkade bra.
Koka upp lättsaltat vatten, dela rötterna och lägg i vattnet. Jag hade en tjock rot och tre smala. Den tjocka delade jag på längden först sedan skar jag cm-långa bitar.
Koka rötterna mjuka. För mig tog det nästan en halvtimme men det handlade ju inte direkt om primörer!
Smält smöret, rör i mjölet och tillsätt mjölken lite i sänder under omrörning. Salta och peppar och låt småputtra på svagaste värmen i 10 minuter.
Pytsa i svartrötterna i smord ugnsfast form, jag tog två portionsformar, häll såsen över och toppa med lite riven ost.
Gratinera i ca 15-20 minuter.
Det blev jättegott och svartrötter kommer hädanefter att ingå i det Almaterska kökets repertoar. Fast nästa gång får det allt vara när det är säsong!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...