Direktlänk till inlägg 14 juni 2010
En rund tomatsoppa med sting kan man säga. Fyllig smak.
TOMATSOPPA MED ITALIENSKA SMAKER 1-2 portioner
1 msk olivolja, jag använde Don Ninos
2 schalottenlökar
½ vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, gärna Mutti
1 dl passerade tomater
1 soltorkad tomat (från Butik Citronodlingen), fint strimlad
½ tsk råsocker
1 nypa chiliflakes (om du vill ha lite sting)
¾ tärning Knorrs ekologiska grönsaksbuljong
några varv nymald svartpeppar
några droppar vinäger
2 msk vispgrädde (öka på om du vill ha den rundare)
färska timjanblad från 2-3 kvistar
Topping:
färsk basilika
soltorkad tomat
Gör så här:
Finhacka lökarna och låt dem svettas i olivolja på låg värme i en kastrull utan att det tar färg. Om du lägger det i kall kastrull och sedan sätter på värmen så bränns inte vitlöken, den blir lätt skarp i smaken annars.
Höj värmen och tillsätt tomatpurén som får brynas lite för att få fram sötman.
Släng i resten och låt puttra ca 20 minuter. Smaka av och lägg till om det behövs något.
Mixa och sila om du vill. Jag gör det inte.
Rör ner färsk timjan precis före servering.
Riv basilikablad och strimla tomat och toppa med i tallriken. Servera med ett gott bröd.
Tips: Det är kanongott att lägga en bit brie i botten på tallriken innan den heta soppan hälls i.
Bra konsistens, bra tomatsmak, lagom syrligt och sött
och som avslut lite fin sälta. Rekommenderas!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...