Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 14 juni 2010

Tomatsoppa med italienska smaker

Av Lena - 14 juni 2010 14:00

En rund tomatsoppa med sting kan man säga. Fyllig smak. 


TOMATSOPPA MED ITALIENSKA SMAKER 1-2 portioner

1 msk olivolja, jag använde Don Ninos 

2 schalottenlökar

½ vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater, gärna Mutti

1 dl passerade tomater

1 soltorkad tomat (från Butik Citronodlingen), fint strimlad

½ tsk råsocker

1 nypa chiliflakes (om du vill ha lite sting)

¾ tärning Knorrs ekologiska grönsaksbuljong

några varv nymald svartpeppar

några droppar vinäger

2 msk vispgrädde (öka på om du vill ha den rundare)

färska timjanblad från 2-3 kvistar


Topping:

färsk basilika

soltorkad tomat


Gör så här:

Finhacka lökarna och låt dem svettas i olivolja på låg värme i en kastrull utan att det tar färg. Om du lägger det i kall kastrull och sedan sätter på värmen så bränns inte vitlöken, den blir lätt skarp i smaken annars.

Höj värmen och tillsätt tomatpurén som får brynas lite för att få fram sötman.

Släng i resten och låt puttra ca 20 minuter. Smaka av och lägg till om det behövs något.

Mixa och sila om du vill. Jag gör det inte.

Rör ner färsk timjan precis före servering.

Riv basilikablad och strimla tomat och toppa med i tallriken. Servera med ett gott bröd.


Tips: Det är kanongott att lägga en bit brie i botten på tallriken innan den heta soppan hälls i.


  


Bra konsistens, bra tomatsmak, lagom syrligt och sött

 och som avslut lite fin sälta. Rekommenderas!

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

16 juni 2010 08:44

Tomatsoppa är stapelmat hos oss och vägarna till den är många. Gillar ditt recept när du skriver mixa / sila om du vill - jag gillar när det är lite "bitar" för då blir det ju så mycket mer matigt.
Lite socker (1-2 tsk) brukar jag behöva.. Får man ha det? ;)

Svetta löken i olja med lite salt är ett trick, då dras vatten ur löken och den tar inte färg. Det ska ju ändå vara salt i soppan liksom :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

16 juni 2010 15:36

Socker? Bevare mig! Klart det ska vara socker i tomatsoppan. Jag hade en halv tsk men så var det bara typ en portion soppa.
Jag brukar också ha lite salt på löken men nu testade jag med kall panna för vitlökens skull.
Jag mixar inte soppa. I min potatissoppa kör jag ner mixerstaven 1-2 gånger för att den ska bli lite grumlig bara. Vi tugga på något!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards