Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 23 augusti 2010

Palt – första försöket

Av Lena - 23 augusti 2010 21:49

Jag GJORDE det! Palt alltså!

Min mamma har matat mig med palt sedan jag kunde tugga den själv. Kanske före också, jag har inte frågat. Varje gång jag hälsar på henne så lagar hon palt och dessutom har hos palt i frysen då, som jag får med mig hem. Nu var det ändå dags! Jag måste så klart göra egen!

Sporren var väl egentligen att Kungsörnen skickade mig en mix för Pitepalt. Går det att äta? Kryddburken har testat och det kan du läsa om här.


Nåja, åter till mina bestyr. Jag har läst lite på nätet men framförallt rådfrågat min mamma som jag dessvärre inte lyssnade tillräckligt på. Mina paltar blev goda men lite väl hårda och kompakta. Till potatismängden jag hade så hade min mamma tagit ca 3-4 dl mjöl, jag tog 5-6 dl. Jag kramade inte ur tillräckligt med vätska ur den rivna potatisen så …

Och inte har jag köttkvarn heller och det är bättre att mala potatisen än att riva den. Loppisen nästa, för där finns det sådana!


Potatispalt, Pitepalt eller Norrlandspalt 10 stycken lite mindre än tennisbollar


1 kilo mandelpotatis (eller, i nödfall, gammal potatis. Färskpotatis funkar inte)

¼ del dinkelmjöl (dinkel gör palten lite fluffigare men det är en smaksak)

¾ del vetemjöl

2 tsk salt

tärnat fläsk från en hel bit med svål


Rensa fläsket fån svålen. Lägg svålen i en rymlig gryta och se till att det kokar upp. Skumma av och ha spadet att sjuda. Salta och smaka av. Det ska vara lagom salt.


Skala och mal eller riv potatisen. Krama ut den mesta vätskan. Blanda i saltet. Blanda i mjölet, lite i sänder, tills smeten är nätt och jämt formbar.


Blöt näven i vatten, ta upp en klutt smet och bred ut i handflatan. Peta i några fläsktärningar och förslut paltsmeten. Sänk ner palten i det sjudande vattnet.

Fortsätt tills smeten är slut.

När sista palten är i grytan låter du dem sjuda i 40 minuter. Eftersom det inte syns när de är klara så får du anta att tiden är rätt.

Fläsket som blev över kan du lägga i grytan att koka och servera till palten, bryna och servera till palten eller frysa ner och använda en annan gång.


Servera palten med Bregott och salt. Iskall mjölk drick till även om jag har hört att alkohol kan funka.


Man lägger alltså den heta palten på tallriken, delar den nästan mitt av och lägger smörklicken där inne att sakta smälta. Detta är en ljuvlig läckerhet som du äter för mycket av och hamnar i PALTKOMA! Du kommer att sova middag i två timmar, och snarka eftersom du bara kan ligga på rygg!


   Kör igång! Men månlandaren funkade inte för hålen i skivan var för små. Sambon tillkallades men det var för jobbigt även för honom så jag fick plocka fram det gamla ...


   ... hederliga rivjärnet.


   Här syns det tydligt att jag inte har hällt bort all vätska

men det såg jag inte i hastigheten. Eller är det ägget som ligger där?


   Kladda på!


   Forma med fläsk i


   I med en! Eller om jag lyfter upp en för att kolla läget?


   Doften är underbar!


Bilden på palten på tallriken får du föreställa dig.

En gråblek klotrund klump som är delad delvis med en klick smältande smör däri.

 
 
Hannele på Hisingen

Hannele på Hisingen

23 augusti 2010 22:19

nja, den plastförpackade jag köpte på konsum var inte så gott
Vad hette det med blod i?

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Lena

Lena

23 augusti 2010 22:22

Inte köpa palt på Konsum! Uh!
Blod i? Blodpalt! Min mormor gjorde blodpalt av renblod. Då e det inte fläsk i mitten utan späck i själva smeten och det var så gott! Med smör och lite salt. Mjölk till :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Gerda-Thyra

Gerda-Thyra

23 augusti 2010 23:02

Palt är bland det bästa jag vet!
Fast jag gör med kokt potatis... pitepalt tror jag är med råriven potatis och så kroppkakor om jag inte missminner mig!?
Blodpalt är ju också gott... åsså leverpalt... länge sedan jag åt!
Det riktigt vattnas i munnen på mig, nu när jag ska gå och sova... fniss...!

http://helenej.blogsspot.com

 
Lena

Lena

23 augusti 2010 23:09

Hej Gerda-Thyra!
Ja viss är all den där potatismaten norrifrån väldigt god! Kroppkakor gör jag också ibland. Mums!
Vanlig palt är med råriven potatis men sen finns ju varianter och alla är de goda! Nu blev jag hungrig igen! Hm! *svälj*

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

23 augusti 2010 23:33

Wow, Alma! Vilken energi du har!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Kryddburken

Kryddburken

23 augusti 2010 23:35

Hejja!! Riktig redig palt minsann!! Ja ,de där om paltens dag mitt i sommaren blir jag inte klok på, de borde ju ligga mer åt vinterhalvåret! Guuud så gott! Ett tips är att lägga den rivna pot. i ett durkslag och "trycka" ur de mesta av vätskan! Ha de gott! Kram

http://kryddburken.se

 
Lena

Lena

24 augusti 2010 08:49

Recepotmaten:
Jag undrar själv vart den kommer ifrån för jag var så trött den dagen. Men jag hade bestämt mig! :)

Kryddburken:
Ja, "redig" blev den ;)
Jag sa just till mamma att jag skulle lagt potatisen i durkslag som jag brukar när jag tinar potatismos till potatisbullar. Hade nog lite bråttom och täönkte inte ...
He det fint du med! Kram

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

24 augusti 2010 16:03

Ack, arma asfaltsbarn från storstaden, inte har jag någonsin fått smaka hemgjord palt inte *gråt*... Var på Öland i påskas, hade gett mig 17 på att äta Ölandskroppkakor när jag var där. Men de sålde på Ica som de kokade i stor kittel... och det luktade inte gott. Något gick sönder i mig och jag hade inte nerv nog att köpa.

Jag tror jag får göra egna eller äta hos någon jag känner (väl). Nu har jag ju recept att lita på i alla fall.
Tackar & Bockar

http://www.momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

24 augusti 2010 16:15

Oj oj oj oj! Din arma stackare! Vilket elände!
Ska du göra just kroppkakor så gör så här:
http://almamater.bloggplatsen.se/2009/11/14/2185190-kroppkakor-ar-godare-an-sitt-rykte/

Palt är ju en helt annan femma. Gör som jag sa att jag borde så blir det kanon!
Löv!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Filifjonkan

Filifjonkan

24 augusti 2010 17:28

Hej Lena Milde tid sådant besvär med att göra sådant aldrig vid min fot att jag gör det numera. Numera köper ja hemgjorda på Öland toppengoda.Filifjonkan har blivit lat vad gäller matlagning ort och lät skall det gå helst inte j kleta heller skratt Du är så duktig du med såt.

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

24 augusti 2010 19:15

Åh, Filifjonkan, det är kärt besvär! Det är för långt till Öland härifrån!
Kleta e kul! Du vet ju att jag älskar laga mat!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Totte

20 december 2010 17:51

gammal kock nu hemmakock goda Smålänska kroppkakor o pite palt ölenska kropp opite palt är goda från söder till norr

 
Lena

Lena

20 december 2010 19:48

Totte: Och från öster till väster :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards