Direktlänk till inlägg 23 augusti 2010
Jag GJORDE det! Palt alltså!
Min mamma har matat mig med palt sedan jag kunde tugga den själv. Kanske före också, jag har inte frågat. Varje gång jag hälsar på henne så lagar hon palt och dessutom har hos palt i frysen då, som jag får med mig hem. Nu var det ändå dags! Jag måste så klart göra egen!
Sporren var väl egentligen att Kungsörnen skickade mig en mix för Pitepalt. Går det att äta? Kryddburken har testat och det kan du läsa om här.
Nåja, åter till mina bestyr. Jag har läst lite på nätet men framförallt rådfrågat min mamma som jag dessvärre inte lyssnade tillräckligt på. Mina paltar blev goda men lite väl hårda och kompakta. Till potatismängden jag hade så hade min mamma tagit ca 3-4 dl mjöl, jag tog 5-6 dl. Jag kramade inte ur tillräckligt med vätska ur den rivna potatisen så …
Och inte har jag köttkvarn heller och det är bättre att mala potatisen än att riva den. Loppisen nästa, för där finns det sådana!
Potatispalt, Pitepalt eller Norrlandspalt 10 stycken lite mindre än tennisbollar
1 kilo mandelpotatis (eller, i nödfall, gammal potatis. Färskpotatis funkar inte)
¼ del dinkelmjöl (dinkel gör palten lite fluffigare men det är en smaksak)
¾ del vetemjöl
2 tsk salt
tärnat fläsk från en hel bit med svål
Rensa fläsket fån svålen. Lägg svålen i en rymlig gryta och se till att det kokar upp. Skumma av och ha spadet att sjuda. Salta och smaka av. Det ska vara lagom salt.
Skala och mal eller riv potatisen. Krama ut den mesta vätskan. Blanda i saltet. Blanda i mjölet, lite i sänder, tills smeten är nätt och jämt formbar.
Blöt näven i vatten, ta upp en klutt smet och bred ut i handflatan. Peta i några fläsktärningar och förslut paltsmeten. Sänk ner palten i det sjudande vattnet.
Fortsätt tills smeten är slut.
När sista palten är i grytan låter du dem sjuda i 40 minuter. Eftersom det inte syns när de är klara så får du anta att tiden är rätt.
Fläsket som blev över kan du lägga i grytan att koka och servera till palten, bryna och servera till palten eller frysa ner och använda en annan gång.
Servera palten med Bregott och salt. Iskall mjölk drick till även om jag har hört att alkohol kan funka.
Man lägger alltså den heta palten på tallriken, delar den nästan mitt av och lägger smörklicken där inne att sakta smälta. Detta är en ljuvlig läckerhet som du äter för mycket av och hamnar i PALTKOMA! Du kommer att sova middag i två timmar, och snarka eftersom du bara kan ligga på rygg!
Kör igång! Men månlandaren funkade inte för hålen i skivan var för små. Sambon tillkallades men det var för jobbigt även för honom så jag fick plocka fram det gamla ...
... hederliga rivjärnet.
Här syns det tydligt att jag inte har hällt bort all vätska
men det såg jag inte i hastigheten. Eller är det ägget som ligger där?
Kladda på!
Forma med fläsk i
I med en! Eller om jag lyfter upp en för att kolla läget?
Doften är underbar!
Bilden på palten på tallriken får du föreställa dig.
En gråblek klotrund klump som är delad delvis med en klick smältande smör däri.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...