Direktlänk till inlägg 25 augusti 2010
Sonen fick ju önska maträtter han ville att jag skulle laga när han hälsar på mig nu. Kycklingpajen är han uppväxt med och när jag gjort ”röran” att ha sa han att det luktade barndom. Jag gjorde den oftare förr eftersom min sambo inte är så förtjust i den. Det enda sambon gillar med pajen är vitlöken och champinjonerna. Fast sonen och jag älskar hela pajen! Jag kan ta en bit paj ur kylen (om det är någon paj över) och äta när jag råkar passera köket. Sambon fick dock sin favoritsallad till maten.
Jag har skrivit om pajen förut men då skrev jag bara av mitt recept. Nu har jag lagat den och tagit för många bilder. Lägger ut dem alla!
Ta fram smördegsplattorna en halvtimme före du ska kavla dem.
Kycklingpaj av smördeg
200 g (en stor burk) hela champinjoner
1 msk smör
250 g smålök. Jag tar schalottenlök
1 grillad kyckling, delad i munsbitar. Köp gärna en nygrillad för den är lättare att bena ur än en som kallnat helt
3 dl crème fraiche
3 tsk vanlig svensk senap
4,5 msk Heinz chilisås, som jag tycker är godast av de milda
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 tsk grovmalen svartpeppar
4 plattor smördeg
1 uppvispat ägg
Gör så här:
Skala löken. Om du lägger den i ljummet vatten i 10-15 minuter så blir den lättare att skala.
Häll av svampen och låt den torka i varm gryta någon minut. Ha i smör och låt svampen brynas under tiden du klyftar löken. Ha i löken och låt den brynas med ca 10 minuter. Rör ner kycklingen och låt den gå med en stund. Sätt ugnen på 200°
Blanda i resten i grytan och låt det hela puttra en stund. Ställ åt sidan.
Mjöla en skärbräda och kavla ut två plattor smördeg och lägg omlott i en lagom form. Pensla lite med det uppvispade ägget i skarven.
Förgrädda en stund så plattorna blir aningens gräddade.
Fördela kycklingröran i formen. Kavla ut de två andra smördegsplattorna och lägg omlott över formen. Peta ner kanterna och pensla lite inne i skarven mellan plattorna och sedan hela pajen.
Grädda i 20-25 minuter, tills pajen blivit gyllenbrun.
Servera med ett gott vin och en sallad
Blötlägg löken innan du skalar
Allt som ska brynas
Först i med svampen
sedan i med löken
och sedan kycklingen. Och sedan resten.
Förgräddad botten, fyllning och halva locket
Klart!
Jag sa aldrig att pajen var vacker! Sköldpadda?
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...