Direktlänk till inlägg 29 augusti 2010
Jag fick en påse på posten från Kungsörnen med en mix för Pitepalt!
Man skulle blanda mixen med vatten för att göra just palt. Mixen innehåller vetemjöl, kornmjöl, potatisflingor, ströbröd, havregryn, havremjöl, salt och socker och punkt slut. Socker? I palt? Och varför ströbröd? Dock inga tillsatser alls. På påsen finns en bild där de strött persilja över anrättningen. Persilja? Läste någonstans att persiljan på bilden var för det estetiska. Snälla, snälla, snälla! Det finns inget estetiskt i att strö persilja på palt! Punkt!
Jag kunde bara inte förmå mig att göra palt av mixen. Palt ska lagas med riktig potatis, köttkvarn, blod, svett och tårar och inte med en pås-mix!
Men – jag kunde ju inte slänga den för ”Släng inte maten!” är mitt motto, så vad göra? Jo, jag tänkte att man kunde göra plättar av den. Sagt och gjort så blandade jag mixen, tillsatte mer vatten, och gjorde just plättar!
Först tog jag lite mer vatten till mixen, provstekte, och sedan tog jag mer vatten och lite mer salt. Done! Jag var skeptisk först men nu är jag omvänd! I alla fall lite … Det blev ju faktiskt ganska gott. Lite för lite potatissmak men annars mycket (och förvånande) väl godkänt.
PITE-PLÄTTAR
½ påse Pitepaltmix (ca 500g)
1 liter vatten
½ - 1 tsk salt
smör
bacon
lingonsylt
morötter
skalare
stekpanna
rivjärn
kniv, gaffel och tallrik
Gör så här:
Blanda mixen med vatten och salt. Låt svälla minst 10 minuter. Grädda i smör som plättar i het panna.
Servera med knaperstekt bacon, lingonsylt och rivna morötter. Och ett glas iskall mjölk. Fast rödvin går också bra!
Se på påse ;)
Konsistensen är alltid viktig
Första försöket med för lite vatten gav för tjocka plättar utan frasig kant
Piffiga plättar med frasig kant
Sambon gav 5 av 5 i kategorin smak
och 5 av 5 i kategorin fras i kanten.
Det betyder att jag kan börja med, vilket jag har fegat med, att tillsätta lite "roligare" mjölsorter när jag själv blandar min egen plättsmet.
Jag använde baconfettet till plättarna den här gången, för extra fras i kanten, men det är så onyttigt att jag (kanske) inte gör om det.
Edit: Alltså goda plättar!
Detta går inte att jämföra med palt, inte på något enda sätt.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...