Direktlänk till inlägg 2 september 2010
Jag ska ju resa bort och sambon kan ju inte enbart leva på delikata matrester ur frysen. Han gillar inte vissa av dem som kålpudding å så. Och då tog jag väl och lagade en himla massa köttfärssås! Det gillar han och då kunde han blanda det med en hel massa spagetti som vi kokade för ändamålet.
Var inte frysen full förut så kan jag säga att det inte finns en kvadratmillimeter kvar av utrymme nu! Hur fasen bär jag mig åt? Jo, jag handlar när jag är hungrig och när det är extrapris! Alltså både smart och dum!
Jag har alltså lagat köttfärssås på ett och ett halv kilo nötfärs! Hos City Gross får du den butiksmalen och av svenskt kött.
Jag har dessutom lagat till en potatisgratäng som skulle ätas ikväll med färsen underst.
Köttfärssås som storkok för flera och många men glöm inte att alla mått är hur just du vill ha det! Smaka dig fram!
1,5 kilo nötfärs
1 kilo gul lök, finhackad
200 g morötter, grovriven
200 g rotselleri, grovriven
1 stor + 1 liten burk skivad champinjon
1dl tomatpuré, helst Mutti tripple
2 burkar hela tomater, Mutti helst
1 tetra passerade tomater, helst Mutti
4 stora vitlöksklyftor, hackade
minst 20 varv på pepparkvarnen (jag tog hälften vit och hälften svart)
3 lagerblad
1 Fond du chef-pod
3 msk Touch of taste, kalvfond
1 tärning mörk oxbuljong från Knorr
3 dl rödvin, oekat
1 msk råsocker
2 tsk salt
2 tsk D'Elidas
1 dl Heinz ketchup
1 tsk balsamvinäger
6 dl vatten
Bryn svamp, lök, morötter och rotselleri för sig och lägg allt i en stor gryta. Bryn 500 g färs åt gången. Bryn tomatpurén med sista färsen.
Blanda i resten och låt puttra i ett par timmar.
Potatisgratäng att ha över en köttfärssås:
1 kilo potatis
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 dl creme fraiche
2,5 tsk salt
3-4 stora skivade vitlöksklyftor
massa nymalen svartpeppar
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Koka upp allt det andra och lägg i potatisen, Koka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om nästan hela tiden.
Låt 1 liter av köttfärssåsen rinna av i en sil så överflödig vätska åker ur. Bred ut köttfärssåsen i en smord form. Bred den gräddkokta potatisen över. Toppa med riven ost av smakrik typ.
Resten av köttfärssåsen får bli matlådor. Koka spagetti och blanda meed såsen och frys in. Knöla in det i din överfulla frys!
Gratinera gratängen och servera med god sallad
Tag ur lilla mittbiten (skottet) för mildare smak på vitlöken
Bryn svampen tills den knastrar lite.
Min De Buyer funkar perfa till allt!
Klipp de hela tomaterna så du hjälper sönderfallet på raven!
Mutti ÄR bäst!
Min 10-litersgryta.
Peppra ordentligt i potatisen.
Drain!
Före
Efter
Sambons son tog fyra gånger, sambon tog tre gånger och jag tog om två!
Ja då! Klart vi hade en hel massa grönsaker till, De kom bara inte med på bild.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...