Direktlänk till inlägg 16 september 2010
Fick mail från Camillas Matuppror
där det stod om Bregott och City Gross och annat. Har inte varit inne på hennes sida på ett tag och har dessutom missat att följa debatten i stort. Nu fick jag dock ett uppvaknande och strök Bregott från inköpslistan. Jag försöker att välja Milko så långt det går (City Gross är ibland dåliga på att ha varor från Milko i lager, tyvärr) men när det inte finns så letar jag annat. Det märkliga är att Skånemejerierna är välrepresenterade här i Dalarna. Skåne är långt bort, det finns andra som ligger närmare, så man undrar ju varför. Billigare?
Camilla Sparring skriver i mailet:
Tillsammans här i Matupproret är vi nästan hundra tusen som med en röst, en rätt kraftig stämma dessutom, gör oss hörda i de lite mindre sammanhangen i tillvaron. Som exempelvis när det visar sig att Bregott görs av råvaror som importeras och är från kor på GMO-foder. Stänger Bregott-fabriken sådan vi lärt känna den i reklamfilmerna? fråga vi oss. Är det » bye, bye Bregott?
Matupproret föredrar lokalproducerat och tar tydligt avstånd från GMO, vi tog genast kontakt med våra inhemska mejerier för att vädja till dem - ta fram ett ett nytt mjuksmör, och så småningom kommer då » Bredbar till världen. Bredbar, av svensk råvara och inte ett GMO-spår så långt ögat når. Ett smakligt, smörigt alternativ för oss som gillar att välja. För oss som gillar konsumentmakt.
Hon skriver även om valfläsk:
Ett annat val vi kan göra, är det mellan finfläsk och inte fullt så fint fläsk. Hos CityGross säljs numer bara fläsk från grisar som inte är uppfödda på GMO-foder. Gå till deras hemsida och » rösta för en GMO-fri gris.
Fast jag börjar bli sugen på att göra eget smör, och sedan blanda rapsolja i hälften att ha på mackan! Det är inte svårt för det har jag läst på nätet! Så det så!
Edit: Och jag vet att GMO inte enbart är av ondo men man kan ju sålla! Och ett närproducerat smör har aldrig gjort ont i varken själen eller kroppen.
Den här frågan delar svenska folket i två läger. Jag får nog säga att jag står med en fot i varje. Jag väljer dock ändå (såklart) det lokalproducerade framför det andra med GMO.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...