Direktlänk till inlägg 27 september 2010
I svamptider får man unna att sig att äta, inte bara att torka eller frysa in raringarna!
Vi tog alla gula kantareller vi hittade den dagen och kompletterade med lite trattkantareller. Hade jag haft gula så det räckt hade jag bara tagit det. Svampstuvning är GOTT!
Varma mackor med kantarellstuvning ca 9 stycken
Kantarellstuvning
250 g gula kantareller (rensad vikt)
125 g trattisar (rensad vikt)
1+3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 finhackade schalottenlökar
1,5 dl vatten
riktig vispgrädde, så mycket att stuvningen blir tjock
salt och nymalen peppar
9 skivor formfranska, ganska stora
skivad ost av mellanstark typ
Grovhacka svampen och lägg den i het stekpanna med 1 msk smör. Bryn på tills svampen släppt från sig vätskan. Ha i löken och låt det hela ”ha sig”, under omrörning då och då, tills vätskan gått in i svampen igen. Klicka i 3 msk smör och få löken mjuk och svampen lite brynt.
Pudra över mjölet och rör om och rör i vätskan lite i sänder tills du är nöjd med konsistensen. Salta och peppra. Låt puttra 10-20 minuter på svag värme. Smaka av salt och peppar och känn att stuvningen är lagom tjock.
Fördela stuvningen på vitt (smörat?) bröd, lägg över ostskivor och grädda i 225° i ca 15 minuter eller tills osten fått färg.
Edit: mackorna som fick sambons 10-årige son att äntligen gilla svamp!
Grovhackade gula kantareller
Skrytbild (titta vad viii har)
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...