Direktlänk till inlägg 9 oktober 2010
Det där med storleken har jag reagerat på, faktiskt ända sedan jag började läsa recept på järnåldern. För storleken har faktiskt betydelse!
En gul lök. Jaha, och hur stor då? Om man förutsätter att det menas en ”medelstor” så undrar jag hur gemene man uppfattar storleken av just medelstor? Läste på något ställe att en medelstor gul lök väger ca 100 g. Min gula lök jag vägde nyss som jag anser är lite under medel vägde 138 g. Fast skriver du "hackad lök, 100 g" så tycker den som läser receptet att det blir besvärligt.
Läste på Taffel där ”Gubbröra” skrev att han undrar hur stor en potatis är, och det kan man ju fråga sig. Den tanken hade jag faktiskt när jag skrev receptet till min kroppkaksrulle för ett tag sedan. Då skrev jag ”skalad vikt” på mängdangivelsen till potatisen. Det var lite kul att läsa att fler funderar.
Framför allt är det ganska viktigt när det gäller annat petigare än tillbehör (som kokt potatis) och det står; strimla en halv purjolök. Ska man då ta bort det gröna eller …? Alltså, om det inte särskilt står att man ska använda bara det vita.
Även om du tar en ”medeltjock” purjolök så har vissa 1 dm vitt och 3 dm grönt på sig medan andra har 3 dm vitt och 1 dm grönt på sig. Om du tar bort det gröna på båda så har du två väldigt olika vikter på ”en medelstor purjolök”.
En sak jag ofta reagerar på är när det står 150 g rotselleri i ett recept. Ska jag då köpa en bit på 150 g? Beroende på vart biten är utskuren på själva rotsellerin så kan det bli 25 eller 125 g kvar. Viss skillnad?
Att ange vikt är ibland inte bättre det. Om det står ”250 g potatis, kokt”, väger man före eller efter kokning? Potatisen tappar en del vikt vid kokning så det blir helt olika resultat beroende på hur man gör.
Jag är verkligen inte den som alltid skriver vikt/volym i recepten. Här vimlar det av ”en gul lök” utan att det ens står medelstor.
På ett och annat ställe står det ”1 dl finhackad … någonting” men det är ju lika otydligt som allt annat. Det beror naturligtvis på hur finhackat det är och om man låter hacket sakta dala ner i måttet eller om man trycker i det.
Det här har jag alltså funderat på så många gånger men har jag bättrat mig? Nä!
Skägget i brevlådan frågar sig vad som väger mest; 1 kilo järn eller 1 kilo bomull?
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...