Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 9 oktober 2010

Hur långt är ett snöre?

Av Lena - 9 oktober 2010 01:19

Det där med storleken har jag reagerat på, faktiskt ända sedan jag började läsa recept på järnåldern. För storleken har faktiskt betydelse!

En gul lök. Jaha, och hur stor då? Om man förutsätter att det menas en ”medelstor” så undrar jag hur gemene man uppfattar storleken av just medelstor? Läste på något ställe att en medelstor gul lök väger ca 100 g. Min gula lök jag vägde nyss som jag anser är lite under medel vägde 138 g. Fast skriver du "hackad lök, 100 g" så tycker den som läser receptet att det blir besvärligt.


Läste på Taffel där ”Gubbröra” skrev att han undrar hur stor en potatis är, och det kan man ju fråga sig. Den tanken hade jag faktiskt när jag skrev receptet till min kroppkaksrulle för ett tag sedan. Då skrev jag ”skalad vikt” på mängdangivelsen till potatisen. Det var lite kul att läsa att fler funderar.


Framför allt är det ganska viktigt när det gäller annat petigare än tillbehör (som kokt potatis) och det står; strimla en halv purjolök. Ska man då ta bort det gröna eller …? Alltså, om det inte särskilt står att man ska använda bara det vita.

Även om du tar en ”medeltjock” purjolök så har vissa 1 dm vitt och 3 dm grönt på sig medan andra har 3 dm vitt och 1 dm grönt på sig. Om du tar bort det gröna på båda så har du två väldigt olika vikter på ”en medelstor purjolök”.


En sak jag ofta reagerar på är när det står 150 g rotselleri i ett recept. Ska jag då köpa en bit på 150 g? Beroende på vart biten är utskuren på själva rotsellerin så kan det bli 25 eller 125 g kvar. Viss skillnad?


Att ange vikt är ibland inte bättre det. Om det står ”250 g potatis, kokt”, väger man före eller efter kokning? Potatisen tappar en del vikt vid kokning så det blir helt olika resultat beroende på hur man gör.


Jag är verkligen inte den som alltid skriver vikt/volym i recepten. Här vimlar det av ”en gul lök” utan att det ens står medelstor.

På ett och annat ställe står det ”1 dl finhackad … någonting” men det är ju lika otydligt som allt annat. Det beror naturligtvis på hur finhackat det är och om man låter hacket sakta dala ner i måttet eller om man trycker i det.


Det här har jag alltså funderat på så många gånger men har jag bättrat mig? Nä!


Skägget i brevlådan frågar sig vad som väger mest; 1 kilo järn eller 1 kilo bomull?


 
 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

9 oktober 2010 07:52

Oj, vad många tankar det blev så här tidigt på lördagmorgonen. Men intressant.

Jag hör till dem som skriver en gul lök, men de kan ju vara allt från en liten schalottenlök, till de värsta jumbovarianterna.
Finhackat för mig, är just finhackat, men behöver ju inte vara så fint för en annan.
Purjo skriver jag ofta i centimeter och ibland vilken färg. Men de kan ju vara en stor med grov diameter, eller en liten, späd.

Men skulle man skriva ut allt exakt i cm,dl,gram eller liknande då skulle det bli väldigt långa och krångliga recept... Nypa och skvätt, hur mycket innehåller till exempel de??

Vi får ta till det som oftast funkar, det sunda bondförnuftet. Och använda smaklökarna mer ;)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

9 oktober 2010 10:35

Jag håller med; ingen skulle orka följa receptet om det var för många anvisningar :)
Jag skriver frökennäve ibland och hur mycket är det?
Dessutom blir maten roligare om den inte blir exakt lika varje gång. Men i vissa recept önskar man att det stod hur mycket löken ska väga.

Fram för mer smaklökar :D

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

10 oktober 2010 20:47

Så funderade vi oxå häromveckan. För visst är det skillnad i storleken (fast den inte ska göra någon skillnad, eller?). Men vi tänker som så att man får använda eget tänkande och ta efter egen smak oxå. Det som någon tycker är en lagom stor lök tycker någon annan är för lite. Så vi brukar skriva "efter eget tycke och smak" så blir det som man själv vill ha det.
Precis som du skriver så hade recepten nog oxå blivit väldigt röriga att läsa med en massa måttangivelser överallt.

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

10 oktober 2010 20:57

Hej Mårtenssons kök!
Jo, visst är det skillnad men det är kanske just skillnaden som gör att vi lagar god mat men på olika sätt. Som ni säger, "efter egen smak".
Min tanke är att nybörjare i köket kan få det knepigt men å andra sidan lär de sig att smak av. Eget omdöme är bäst men kan vara svårt!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Majsan

Majsan

10 oktober 2010 21:10

Jag tycker frökennävar funkar finfint!

Ha en fin vecka bland alla flyttkartonger.

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

10 oktober 2010 21:21

Frökennäve är bästa måttet för då bestämmer man själv!

Jävla kartonger!

Tack! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

11 oktober 2010 18:30

Sunt förnuft är bra, kanske man ska lära folk att vara konsekventa också? Om man försöker köpa lök, potatis etc i samma storlek (nej det är inte alltid möjligt men) så får man in en bra rutin.
Sen kan man göra som jag gör, nästan lite nördigt men kul, skaffa en våg och väg dig genom köket. Lärorikt och till slut har man en grej att imponera med när man tillslut kan "gissa" vikten på 5-10% när ;)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

11 oktober 2010 20:25

Påsarna med potatis man släpar hem får man oftast dela i flera högar.
(Pst! Jag väger också en massa men säg det inte till någon!)
Vad gjorde man utan sunt förnuft?

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards