Direktlänk till inlägg 13 november 2010
Jag köpte en vakuumpackad benfri fläskkotlett att helsteka.
600 g benfri fläskkotlett
salt
nymalen vitpeppar
1-2 msk finhackad rosmarin
2 msk smör
1 msk rapsolja
lite vatten
gjutjärnsgryta med lock
köttermometer
Rumstemperera, ta ur förpackningen, torka av och krydda. Jag skårade sidan med fett i rutor och gned in hela köttbiten med salt, vitpeppar och finhackad färsk rosmarin. Lät den gotta sig i kryddorna någon timma.
Gjutjärnsgryta eller annan gryta hettas upp med en bra klick smör och en liten skvätt rapsolja (oljan behövs så smöret inte bränns).
I med köttet och bryn runt om på rätt hög värme. Sänk värmen till låg och sätt i en köttermometer med spetsen rätt i tjockaste delen. Skvätt i ett par dl vatten och lägg på locket.
Jag satte köttermometern att pipa på 65 grader men 60 är bättre. Mitt kött blev aningens för genomstekt för min smak.
När köttet är klart så tar du ur det ur gryten, lägger på ett fat och lägger aluminiumfolie (eller ett lock som passar fatet) över och låter köttet vila i 5-10 minuter. Jag hörde i ett matprogram att man ska låta köttet vila ca halva tiden man stekt det.
Jag lät mitt vila för lite men jag hade tidsbrist. Var inget fel ändå.
Kryddat och klart
Ja, det syns inte mycket men det syns!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...