Direktlänk till inlägg 10 mars 2011
Jag gjorde ju kålsoppan från DN här om dagen. Jag gjorde den dagen före för att den skulle få dra till sig lite. Lite ändringar blev det. Jag var lite skeptisk så jag planerade för dessert ifall vi inte skulle gilla den. Fast, den var kanongod!
Kommer att göra den igen men vill då prova med savojkål, vilket de inte hade i butiken när jag handlade. Men vitkål blev jättegott i. Buljongen i soppan blev verkligen fyllig och mustig. Det är en groppa! Alltså, mellanting mellan gryta och soppa.
Ingredienser 4 port
1 savojkålshuvud, cirka 600 g, eller vitkål
14 dl kött- eller hönsbuljong av tärning, ekologisk helst
2 små gula lökar
300 g magert rökt fläsk i strimlor
1 tsk timjan
nymald peppar
kanske salt
fullkornsbaguett i skivor
smakrik ost i rejäla skivor
Gör så här:
Ugn 200°
Skär bort det fetaste (spara) och svålen från fläsket. Strimla fläsket och löken. Stek tills löken mjuknat och fläsket släppt fettet och fått färg.
Strimla kålen och bryn i kastrull som tål ugnen, ca 10 minuter, med de sparade feta bitarna från fläsket. Fiska upp fläskfettet, häll i buljong så det precis täcker och låt det puttra tills kålen är nästan mjuk. Blanda ner fläsk och lök, krydda med peppar och timjan. Koka upp och smaka av salthalten. Ta bort den buljong som står över kålen.
Lägg bra med ost på brödskivorna, lägg skivorna på soppan och gratinera i ugn tills osten fått färg.
Servera med sked och gaffel.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...