Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 25 mars 2011

Ja? Vem sa något? Jag? Nä! Jag hörde inget!

Av Lena - 25 mars 2011 00:46

Snicketisnack! Nu har jag varit tyst länge i kategorin ”Nattsurr” och det går ju inte. Har bekännelser att bli av med!


Vi lever i ett allt för stressat samhälle!

Det går för många matprogram och deckare på TV! Det säger sambon i alla fall. Det är därför jag inte hinner sitta här och prata av mig så ofta numer utan stänger in allt och blir frustrerad. Jag måste ju följa varje rörelse de gör i Masterchef och höra varje ord de säger. Varje visprörelse! Inte en enda dåligt ansad morot undgår mitt öga! Har du sett vad hemskt det ser ut på tallriken när de lämnar rottråden kvar? Hugaligen!!! Upplägget är ju hälften av det hela!


Masterchefarna, Mästerkockarna, Topchefarna och CSI och CIS och Criminal Minds och Medium. Och Jamie Oliver och Vadblirdetförmat och Mat så in i Norden. Nu har dessutom ” Så ska det låta” börjat igen. Full som en kastrull! Är tidsplaneringen alltså. Stress!


För att inte tala om all pappersreklam man (jag) måste läsa så jag vet vad som är billigt just nu så jag kan planera matsedel. Och all planering om hur jag egentligen ska laga all maten jag hade planerat (även om det sedan inte blev så). Och hur jag ska pussla in alla rotsaker i kylen när jag shoppat loss. Kylen är full. Stress!


Och hur alla matprogram är i vägen så jag får bråttom så jag glömmer att smaka av och krydda maten eftersom jag ofta får springa emellan köket, tv:n och datorn. Ja, datorn! Om det inte är för att jag redan (på datorn) skrivit ner receptet jag tänkt mig så måste jag springa till datorn och skriva hur jag gör. Stress igen!


Ibland blir det så rörigt att jag glömmer att röra och bränner maten. Fast inte så ofta som det kunde bli om det ville sig.

Sambon börjar bli van vid sen mat. Vi äter ofta lagom till ”Halv åtta hos mig”. Det är nämligen en lagom halvtimme mellan Masterchef på kanal 8 och ”Halv åtta hos mig” på 4:an. Då hinner jag fixa det sista, det jag inte hann med före Masterchef som börjar 10 minuter i sex. Du förstår att jag får stressa va?


Eftersom allt blir så rörigt så blir jag (ibland/ofta/alltid) väldigt oorganiserad. Jag glömmer hur jag tänkte och tar fram en skål i en reklampaus, fyller den i nästa paus och märker, i tredje reklampausen att den var för liten och tar fram en ny som jag fyller med det från första skålen. Jag har lyckats söla ner två skålar och en extra slickepott på tre reklampauser utan att ha hunnit göra något åt vad jag trodde jag tänkt.


Det där är lite själva jag i ett nötskal och det är därför jag verkligen behöver en diskmaskin. Hela diskbänken blir full av disk bara jag visar mig i köket. Än värre blir det om jag lagar mat där.

Jag har lite svårt för det där som de gör på tv. Att ha ett glas vatten (eller medicinsk alkohol?) med avsmakningsskedar där man kan ta upp skeden och använda om och om igen. Om jag lagar till en sås så ligger det sedan, förutom alla saker som behövs för att hacka lök och reda och mäta och vispa och annat, en hel massa teskedar och matskedar i diskhon. Jamen, hela grejjen med matlagning är att smaka av och smaka av och smaka av och smaka av igen. Om man hinner mellan matlagningsprogrammen då.

Det är därför jag inte gillar kanaler utan reklampaus. När ska man då hinna kissa och laga mat? Snacka om att man blir stressad!


Vem hinner städa och tvätta? Man måste ju varva ner mellan varven!


Låter det här överdrivet? Det är det inte. Fråga sambon.


Så här ska det se ut ...


... men det gör det inte så ofta

    

bilderna är inte lånade

 
 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

25 mars 2011 07:01

Oj, jag blev matt bara av att läsa om matstressen. Tur jag bojkottar TV nästen helt, reklamen likaså. Annars skulle det aldrig bli nån mat lagad..
Faktiskt sett två avsnitt Mat så in i Norden, de killarna är så mysiga och stressar inte.
Såg även ett Mästerkockprogram häromdagen, tyckte synd om de stackars deltagarna som skulle stressa fram en chokladmousse med karamell OCH ett flarn av karamell på 45 minuter. Blev bara kaos av allt. Kökssadism på hög nivå...
Har varit med om alltför stressiga kvällar i diverse restaurangkök för att ha nån behållning av de här programmen. Stressen jag upplevde då kryper över mig och jag blir bara trött på allt vad matlagning heter.
Jag gillar Jamie Oliver och Per Morberg skarpt, men just att titta på för mycket av dem på TV, gör att jag tappar den egna kreativiteten. Bättre då att sitta uppkrupen i soffan och läsa deras böcker i lugn och ro.
Skönt att vi är fler som känner att det kan bli för mycket med allt runt om oss.
Och då är ju jag ändå sjukpensionär som har all tid i världen...
Fick ju till en hel avhandling av det här, men jag fick så bra inspiration av dig ;)
Hoppas du får en lugn och skön helg.
Kram

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

25 mars 2011 11:02

Birgitta: Visst är grabbarna härliga i "Mat så in i Norden".
Ja, stress och medföljande kaos är väl en av ingredienserna för att göra bra mat-tv. Gordon kör samma stil och det blir synd om den som halkar efter.
Jag stressar ofta upp mig på slutet då allt ska fram på samma gång, vara varm, snyggt och välkryddat. Oftast misslyckas jag kapitalt eftersom jag är en i grunden rörig person ;)
Jag håller absolut med dig! Sitta uppkrupen i soffan och läsa i god kokbok är väl höjden av njutning, samtidigt som man hör slamret från köket där någon lagar något gott till dig. Det händer ju aldrig här, sambon lagar inte mat, men jag klagar inte. Gillar det ju :)
Ja, mycket ord vi fick ur oss :)
Ha en härlig helg!
Kram

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Birgitta Höglund\\\'s Mat

Birgitta Höglund\\\'s Mat

25 mars 2011 11:21

Vi kan det här med att prata, kul att det finns likasinnade :)
Har försökt dra ner på alla störande moment i mitt liv, gick in i väggen en gång när jag hade alltför stressigt som Köksmästare en period. Därav motviljan mot stressiga matlagningsprogram.
Ramsay klarar jag inte alls. Haft sån chef en gång, inte kul kan jag säga. Det var han som fick in mig i den berömda väggen...

Dragit ner på min närvaro på matbloggar också, har tre favoriter, men resten får oftast vara, det blir för mycket tid vid datorn.

Favoriterna? Ja, det är Alma Mater, Gammaldags mat och Vid vedspisen. Rejäl mat av trevliga kvinnor, med vettiga åsikter, som lever ett bra liv trots stressen i vardagslivet :)

Just svarat angående dina psylliumfrön, du gjorde ett bra köp. Lycka till med baket.

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

25 mars 2011 12:40

Birgitta: Haha! Tur vi är olika på en del sätt iaf. Gordon ger lite spänning i tillvaron ;)
Och tur du kan slappna av å slippa den berömda väggen. Lätt att hamna där.

Känner mig hedrad att vara en av de utvalde :) Man tackar!

Ska baka bröna idag. Spännande!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

25 mars 2011 20:51

Känner igen en hel del, det är ju så mycket man vill se, göra och hinna med!
Men den där tvn tar en hel massa tid från oss, ibland alldeles för mycket. Vi hade en intressant diskussion med Ankis far om det häromdagen. Han hade funderat på hur folk hade det förr när det inte fanns tv och de hade blivit ensamma, som han blev nu i januari. Tvn är ju ett stort sällskap under kvällarna och helgerna och utan den känner man sig ganska ensam. Vad kom vi fram till? Jo, att man umgicks så mycket mer otvunget förr, det gick bra att bara titta in om på en kopp kaffe, det behövdes inte bjudas in till middag som hade planerats i veckor innan. Det var mycket mer spontanitet då, på gott och ont:)
Sen är det ju det där med intresse oxå. Är man matintresserad så är det ju matlagningsprogram som gäller. Precis som de som är intresserade av sport, där är det ju sporttv som det tittas på hela tiden. Fast de kanske inte dessutom följer en massa bloggare som vi gör...

Vi hoppas i alla fall att du får en stressfri helg,
kram från Anki o Håkan

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

25 mars 2011 21:16

Mårtenssons kök: Ja men visst tar tv:n mycket tid. Om man, som jag, "går hemma" är det lätt att man tar till den i onödan. Börjar man då följa vissa program så är man fast. Jag har börjat sålla och stänger av burken så fort jag kan. Men matprogrammen missar jag inte. Är fanatiskt och nördigt intresserad. Av varenda visptag som jag sa.

Det där med att slinka in på en kopp kaffe som förr finns inte. Det ska vara planerad parmiddag som bestämts tre veckor föra. Åh, vad jag avskyr parmiddagar!
Visst är matblggar kul :D

Hoppas ni med får en härlig och stressfri helg!
Kram

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards