Direktlänk till inlägg 21 april 2011
Långsam matlagning i specialgjord gryta.
CrockPot är en gryta som lagar maten åt dig medan du sysslar med annat. När du är på jobbet t.ex
Grytan (med lock) är av stengods som tål både ugn, spisplatta och frys och sätts ner i en metallbehållare när man ska till.
Man tar råvaran och kryddar den, tillsätter tillbehören och en eventuell vätska. Sedan pluggar man bara i kontakten i väggen och låter skapelsen vara tills den är klar efter en hel massa timmar. Om man inte hinner hem i tid (det tog för lång tid på museet)så slår grytan automatiskt över på varmhållning så man behöver inte få spader om man blir försenad.
En av fördelarna är att allt kött blir osedvanligt mört och smakrikt samt att alla grönsaker behåller all smak, spänst, vitaminer, spårämnen och att skyn som bildas efter alla timmar är av en smak som är gudasänd! Utropstecken!
Läs mer om pottan hos Spisat! Sök hos honom på CrockPot så ser du en hel bunt förslag på hur man gör!
Själva jag skriver mer om denna senare här. Måste bara få till texten. Vet du hur lång tid det tar att skriva alla inlägg? Man ska tänka till, författa, formulera, censurera och stava rätt! OCH korrekturläsa! Helst också ha någon som läser det man skrivit som talar om att det är oläsbart. Vilket sällan händer eftersom jag aldrig orkar vänta på att någon (sambon då) läser det jag skrivit. Jag bara skickar in! Så också denna gång så håll tillgodo med ocensurerad text!
Kycklingen jag lagar nu hade jag tänkt skulle gå på långsam temperatur i 9 timmar.
Receptet jag går efter är från den medföljande kokboken. Min kyckling vägde 1,4 kg.
Edit: efter 8 timmar var kycklingen 90 grader varm och jag avbröt eftersom jag skulle ”bränna av” skinnet i 250 graders ugn. Kycklingen var då så mör att den föll av sina egna ben. Saftigare och smakrikare kyckling får man leta efter. Bästa skyn någonsin! Såsen (bara lite grädde, salt, peppar och redning i) blev en veritabel dröm!
Hel kyckling i Crock Pot
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 8-10 timmar
Ingredienser:
2 morötter, skivade
2 lökar, skivade
2 selleristjälkar, skurna i 2,5 ca bitar
1 hel kyckling, ca 1-1,5 kg
1 tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
1 dl vatten, kycklingbuljong eller vitt vin
½ tsk torkad basilika
Gör så här:
Lägg morötter, lök och selleri i stengodsgrytan.
Lägg hela kyckling ovanpå grönsakerna.
Krydda med salt och peppar och tillsätt vätskan. Strö över basilika.
Sätt på locket och koka på låg värme i 8-10 timmar (eller på hög inställning i 4-5 timmar med 2 dl vätska).
Ta ut kycklingen och grönsakerna med en stekspade.
Tips! Sila av buljongen och använd som bas till en sås.
Kan nämna att:
I söndags lagade jag högrev i pottan men hade inte tid att låta den gå så länge som man ska. Köttet blev mört och smakrikt men föll så klart inte isär med en gaffeltryckning. För lite tid. Såsen blev dock underbar eftersom skyn/buljongen från köttet blev så där du vet. Fantastiskt!
Och:
Jag tänker laga alla recept som finns i kokboken som medföljer. Kycklingen nu var ett av dem.
Eftersom jag inte är så van vid pottan så fegar jag och låter bli att gå på känn. Men vartenda recept ska lagas! Även efterrätterna! Wow! Jag som inte äter sånt? Ska föröka att hålla en lchf-linje p samma gång. Ja, inte vad det gäller desserter då.
Nu lovar jag och har jag lovat så håller jag vad jag har lovat! Minst ett recept i veckan!
Tumme!!!
Sa jag att grytan är snygg och att jag är rädd för den eftersom jag inte är van?
Tror bilderna talar för sig själva
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...