Direktlänk till inlägg 10 maj 2011
I Stockholm startar ett Surdegshotell för de som åker på semester. Åsa Johanson och Markus Lundqvist ska sköta skötebarnen när föräldrarna är bortresta.
Öh? Kan det bli bättre?
Nu är ju min egen surdeg död sedan länge så jag kan semestra hur länge jag vill och vart jag vill men om jag hade en surdeg så hade det varit perfekt. För vem vill resa bort länge och lämna sin lilla bebis vind för våg.
Något för dig Moma? Om du hade lämnat in din surdeg där kanske den blivit uppiggad och samarbetsvilig och du hade kunnat få till de där drömbröna??
”Till Urban delis bageri på Skånegatan kan nu Söders samlade befolkning lämna in sina surdegar när de reser till Österlen eller Gotland över sommaren.
Det kändes egentligen som en tidsfråga: en surdeg är något som måste matas och skötas om, och alltså ett förhållandevis krävande livsstilsprojekt.
När ska man hinna renovera köket om man måste mata surdegen hela tiden?
För 200 kronor i veckan tar Urban delis bagare över ansvaret. Vi ringde upp drift-ansvariga Åsa Johanson.
Vad är ett surdegshotell?
- Det är ett ställe där man kan lämna in sin surdeg, så matar vi den varje dag. En surdeg behöver kärlek och näring. Det kan man inte ge om man åker på semester. Det är lite som att grannen vattnar ens blommor. Folk är väldigt noggranna med sina surdegar.
Vad kan ni erbjuda min surdeg som inte jag kan?
- Vi matar degarna varje dag. De är i väldigt bra kondition när de har varit här.
Vad händer om folk lämnar sina surdegar vind för våg när de har tröttnat?
- Det har vi inte tänkt på riktigt.
Är surdegen den nya sommarkatten?
- Haha du, vi har precis startat det här.
Kommer ni att börja baka på kvarlämnade surdegar?
- Vi gör faktiskt redan det. Vi jobbar tillsammans med en tjej som gör ett projekt på Konstfack där hon samlar in svenska folkets surdegar i ett arkiv. Så i dag bakar vi till exempel på Eva Janssons surdeg. ”
Hade jag bott o Stockholm kunde jag gått till hotellet och köpt mig en färdig klump som någon glömt kvar! Lite som att adoptera en bortglömd sommarkatt? Kunde fått värsta surdegsbröden ju!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...