Direktlänk till inlägg 27 oktober 2011
… och en till, en till och en till! Rätt vad det är så har det gått flera månader, sommaren är slut och utemöblerna hopplockade under en stor grön presenning. En längre bloggpaus infann sig, mycket längre än jag trott, och jag har till och med avhållit
mig från att läsa andras bloggar. Inte ens mina favoritmatbloggar har jag alls klickat på.
Vart sommaren tog vägen undrar både jag och sambon. Vi hann inte varken blinka eller åka till favoritstället Orsa Camping (förutom ett par dagar innan säsongen börjat och toaletterna öppnat) innan hösten var här och dillen hade vissnat.
Visserligen har vi farit runt en del på semestern men det mesta av början på ledigheten tillbringades i soffan med en svårbotad lunginflammation. Jag blev rätt medtagen i ett par månader och har haft jobbig hosta ända tills för några veckor sedan. Det är nästan så jag fått ansträngningsinkontinens på kuppen!
Nåja, det kunde varit värre ….
Något nyskapande i köket har det väl heller inte blivit så mycket av. Inget att tala om så här efteråt i alla fall. Det mest nyskapade var Mannerströms kycklingrullader som väl alla har sett reklamen på tv om? Att få tag på dessa tunna skivor kycklingfilé var det svåraste med rätten för antingen fanns det inte alls i butiken eller så var de slut. Till sist fick jag fatt på ett paket hos City Gross, de hade tre kvar fick jag veta via telefonsamtal, som de la undan åt mig så sambon kunde hämta på väg från jobbet. Över hundra kronor kilot men gott blev det och bara en liten benbit (stor som en halv tändsticka) hittades! Skivorna var hyfsade i fason och gav de utlovade 16 rulladerna även om två blev bra ynkliga. Jag gjorde exakt enligt recept, med mos och allt, och det blev mycket got, även om såsen är (ska vara) väldigt tunn. Mycke sås blir’e.
Annars och för övrigt kan jag bestämt avråda från att odla tomatsorten Tumbling Tom Red! Jag fick en riklig skörd på flera hundra små raringar, ampelcocktailtomater, som enligt beskrivningen skulle vara rätt söt och ha bra tomatsmak. De smakade nästan ingenting. Hur solmogna de än blev så var det rent olustigt att plocka av dem. Jag gav upp och bestämde mig för att koka dem till ett koncentrat, sila och använda som tomatsås. När det kokat ihop rejält tog jag ett smakprov och det smakade rentutav illa. Rätt i sopen!
Jag odlade dem förra året också men då blev skörden så kass och sen att jag aldrig hann känna efter hur en solmogen egentligen smakade. Nu vet jag bättre.
Gardeners Delight, som är en vanlig upprättväxande cocktailtomat, hade jag två plantor av. De gav tillsammans 7 ”klasar”. Inte mycket att hurra för efter allt pyssel man har med dem!
Vi har så klart provsmakat både det ena och andra i nyhetsväg från butikshyllorna sedan sist och även om det inte blir några längre haranger om det så kommer det ändå inom kort några rader om just våra erfarenheter om produkterna. Hiss och diss.
Bästa receptet i sommar är där Majsan skriver om hur man fixar gödning till pelargoner!
” Den bästa gödningen till just pelargoner är 25 g jäst som löses upp i 2 1/2 l ljummet vatten. Om du vattnar med den gödningen en gång så behöver du inte använda någon annan gödning på hela sommaren, då räcker det att bara vattna som vanligt. Ett gammalt beprövat knep från mina mostrar.”
Min mamma provade och hon har sällan haft finare pelargoner.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...