Direktlänk till inlägg 18 november 2011
Jag ville ha något med lax och gick igenom vad jag hade hemma. Det blev en mättande soppa som vart väldigt smarrig! Det fanns både det ena och det andra i skåpen att ta till. Klart man kan variera fisksort och tillbehör som man vill.
Lax- och räksoppa, 3 pers
1 gul lök
1 stjälkselleristjälk
1 klyfta vitlök
25 g smör
½ dl vitt vin
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning eller motsvarande fond
1 morot
3 potatisar, jag tog en fast sort
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
(ev. lite redning, Beurre manié kanske)
8 puckar frusen bladspenat, grovhackas och tinas
3- 400 g laxfilé
250 g frusna räkor med skal, tinas
1 näve finhackad dill
salt
nymalen peppar
Gör så här:
Finhacka lök, selleri och vitlök. Fräs i smör tills de är
blanka och mjuka. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och lått puttra.
Skala och tunnslanta moroten och låt det puttra några minuter.
Skala och skiva potatisen och lägg i. Låt allt småkoka tills potatisen är nästan klar.
Häll i grädde och crème fraiche, låt koka upp och känn om du tycker det behövs redning.
Tillsätt spenat och lax och låt det sjuda tills laxen är klar.
Blanda i räkor och dill, låt det bli varmt (ej koka räkorna som blir sega) och smaka av salt och peppar.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...