Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 12 januari 2012

Fiskgryta av det lite mer tidsödande slaget än 20 minuter

Av Lena - 12 januari 2012 15:25

Fast det är ju inte krångligt. Bara att hacka, fräsa och puttra!


Detta räcker till 3-4 pers


400 g sej, tinad  (tog ICAS egna frusna)

1 selleristjälk

1 gul lök

smör

2 dl vitt vin, oekat

räkfond (se nedan)

3-4 dl vatten

1 dm purjolök

2 morötter

3-4 potatisar, fast sort

en rejäl slurk grädde

nyklippt dill


Börja med räkfonden:


Räkfond

skalet av 30 stora frusna räkor eller fler mindre (spara räkorna i kylen)

smör

1 grovhackad vitlöksklyfta

1 hackad schalottenlök

2 tsk tomatpuré

ev ett par persiljestjälkar

6 puckar frusen bladspenat, grovhackade

1 nypa cayennepeppar

vitpepparkvarn

1 skvätt vitt vin (Winborgs matlagnings duger fint)

3 dl vatten

salt


Fräs räkskalen så de vitnar, tillsätt lökhacket och smörklicken.

Bryn med tomatpurén under omrörning. Ha i cayennepeppar, vitpeppar, vitt vin och vatten.

Låt allt puttra ett tag. Sila av fonden och spara till grytan.


Sedan:

Fiskgryta


Hacka selleristjälken och löken. Fräs sakta i smör och lite
salt tills selleri och lök är blankt och mjukt. Kan ta ett tag, uppemot 20 minuter.

Häll på vinet och vattnet. Skala morötterna och slanta fint,
strimla purjon och ha i detta. Låt allt puttra under tiden du skalar och skivar
potatisen fint. Ha i potatisen och lått puttra en stund. Häll på en rejäl slurk
grädde och låt det hela puttra på till potatisen är klar. Under tiden grovtärnar du fisken.

När potatisen är nästan klar blandar du i spenaten och när
den är klar blandar du i fisktärningarna och låter dem bli klara. Smaka av med grädde,
salt och peppar. Rör i räkorna och låt dem bli genomvarma.

Klipp över dillen just innan servering.

Vill du ha detta lchf så hoppar du över potatisen och lägger
till annat eller serverar med kokta och/eller färska grönsaker.

Fast det kan du ju göra ändå!


  



 





    

Gott dagen efter också! 

 

 
 
Moma

Moma

12 januari 2012 20:37

JA, tack! Kom med en liten skvätt till mig äru snäll!

http://www.momaskitchen.se

 
Lena

Lena

12 januari 2012 22:39

Moma: Hade du inte redan fått det i faxen? ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Fröken Dill

Fröken Dill

13 januari 2012 16:04

Mmmmm, klart man ska göra egen räkfond. Det blir ju så gott. Fiskgryta är underbart!

http://www.frkdill.blogspot.com

 
Lena

Lena

13 januari 2012 17:14

Fröken Dill: Jag kan numera inte kasta räkskalen i komposten utan att ha gjort fond på dem först. Oöverträffat gott!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ann-Sofi MATSAFARI

Ann-Sofi MATSAFARI

15 januari 2012 14:38

Och hinner man inte att göra en räkfond så kan man frysa räkskalen och göra fonden när man får tid:) Fiskgrytan ser grymt god ut!!!

http://www.matsafari.matmolnet.se

 
Lena

Lena

20 januari 2012 02:52

Ann-Sofi MATSAFARI: Allt går att ta till vara om man bara vet hur! Fiskgrytan var verkligen grymt god.

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards