Direktlänk till inlägg 15 oktober 2012
Vissa kallar den kantarell- och västerbottenspaj andra svamppaj eller ost- och svamppaj men det beror på mängd av de olika och är en smaksak. Svamp och ost kan man öka eller minska mängden på som man behagar. Allt är relativt och smaken är som baken. Självklart kan man byta ut en del eller hela av svampen mot annan. Karl-Johan och/eller trattkantareller är inte dumt det heller. Och visst går det bra med annan smakrik ost. Kort sagt, byt ut det du vill. Skippa pajskalet och gör något annat. Spenatsoppa??? Tog jag i nu? Som alltid! *fniss* Hur som haver så blev den pajen jag gjorde just denna gång god! Mycket god! Använder gör jag en pajform på 28 cm. Springform med löstagbara kanter. Har du mindre/lägre form får du minska allt. Annars får du översvämning i ugnen!
Pajskalet först
Ingredienser:
3,5 dl vetemjöl (byt gärna ut någon deciliter eller så mot t.ex dinkelmjöl för att få nyttigare och nötigare smak på pajskalet)
150 g smör
2 - 3 msk vatten
1 krm salt
Häv i mjölet i matberedaren och putta i tärningar av kylskåpsiskallt smör.
Kör tills det blir en smulig blandning vilket inte tar många sekunder.
Strila i kallt vatten i små omgångar och stäng av matberedaren så fort degen formaterat sig till en klump! Klart!
Eller blanda allt med fingertopparna i en skål.
Platta ut och svep om med plast och kyl i minst en haltimme.
Ta ut degen och kavla ut den eller tryck den direkt i formen. Nagga. Klä gärna kanterna med aluminiumfolie så de inte sjunker ner. Förgrädda i 175° en stund. 5-10 minuter?
Ingredienser:
3 dl förvällda gula kantareller utan spad
1 finhackad gul lök
smör
salt o nymalen svartpeppar
200 g riven Västerbottenost
Äggstanning:
4 stora ekologiska ägg
4 dl vispgrädde eller gräddmjölk
1 tsk salt
1/2-1 tsk nymalen vitpeppar
Vispa allt och smaka av salt och peppar.
Gör så här:
Fräs kantareller och lök i smör tills löken är genomskinlig och mjuk. Salta och peppra.
Här kan man även ha i lite finhackad timjan eller rosmarin. Om man vill.
Gör äggstanningen.
Fördela svamp- lökblandningen i pajskalet. Strössla osten över. Häll över äggstanningen.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Min pajform är 28 cm och får en pajkant på ca 4-5 cm. Mindre form = mindre tid. Äggstanningen ska ha stannat och fått färg.
Serverar alltid en bra sallad till med matiga och goda saker i. Gärna lite rostade frön å så med. Bästa dressingen så klart!
Smaklig spis!
Vet att bilden blev färglös och tråkig men nu är det försent för pajen är slut!
God var den!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...