Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 2 november 2012

Dessutom vill jag bara poängtera att ...

Av Lena - 2 november 2012 22:01

.. man faktiskt lagar godare mat eller får bättre hushållande om man har vissa fix och trix för sig!


Spara och frys in äggvitorna när du använt äggulor till bea, glass eller annat. Äggvitorna är perfekta att sedan panera i! Allt kan du panera i äggvitor.


Skippa Svinto! Häll lite toarent (typ CW-anka) runt kranen på toalettens handfat. Det löser kalk. Efter 20 minuter gnuggar du med t.ex en gammal tandborste och det blir löjligt rent!


Sjud  din Sauce Béchamel (Bechamelsås eller vitsås) i minst tio minuter. Då först kan du kolla tjockleken och reda mer eller späda. Smaken blir gudomlig!

(hälften smör och hälften mjöl fräses och späds sedan till önskad tjocklek)

Wikipedia sa det.



Nästan alla soppor och grytor tjänar på att man lagar dem dagen för man ska äta dem. Smakerna gifter sig på ett närmast magiskt sätt under natten.


Om du ska fräsa lök utan att den tar färg? Det står så i många recept. Strö pyttelite salt över löken så tar den inte färg så fort.


Nästan allt du steker mår bättre om du har både smör och rapsolja. Smöret ger smaken och oljan gör att inte smöret bränner så fort.


Har du en citron som börjar tappa farten? Pressa och frys in på ett fat klätt med plastfolie. Lägg i påse. Sedan kan du bryta av lagom bitar och använda hur mycket du behagar.


Har mikron börjat lukta lite illa så tar du en citronhalva på ett fat och kör ett par minuter. Före det har du säkert torkat ur den med ättika eftersom det kan funka som första hjälp.

Ättika tar bort lukt. Lite ättika och vatten i en plastbytta som luktar illa gör underverk.

Ättika i en skål i rummet drar åt sig eventuell dålig lukt.


Havre är förbaskat nyttigt men havregrynsgröt faller inte alla på tungan. Ta en bytta, en näve havregryn och en mixerstav. Kör på tills grynen är mjöl. Använd de mixade grynen som redning i köttfärssåser, grytor och annat. Nyttigt och oöverträffat samt effektivt redande! Ja, förutom gott då!


Jag vet inte om det är rätt men jag har hört att det tar 4 minuter för salt att smälta. Om det är sant lär du låta grytan puttra ett tag innan du smakar av efter att du salta extra.


Om du har torkade trattisar hemma så fixa dem till flisor och använd som smaksättare! Bästa umamin! Eller riv i en torkad shitake för den har den femte smaken i sig också och funkar så bra som smakbärare till det andra du har i grytan.


Selleri är en annan bra sak att alltid ha i kylen. Umami.  Stjälk- och rotselleri är skafferiets bästa vän. Fräs den hackad ihop med lök tills den är mjuk och genomskinlig så har du den perfekta smakbäraren! Den lyfter smaken på allt annat du har i grytan/kastrullen/pannan.

Det går INTE lika bra utan selleri!


Skaffa en termometer till din kyl! Du blir förvånad när du börjar läsa på dina livsmedel som ska kylförvaras hur många av dem som ska förvaras i +4 eller under. Kyckling och färs är två av dem. Jag har +1 nederst i kylen och +8 överst. Nederst förvarar jag kött å sånt. Överst förvarar jag ägg och juice. Mellanvåningarna innehåller resten. Mjölk, paprika, sallad, ost, kaviar ...


Mitt frysskåp håller ca -22 grader. Då håller det frusna så mycket längre. Bara så du vet. Fast, feta saker som lax och annat håller ändå bara tre månader. Förvällda gula kantareller håller dock flera år i denna sibiriska kyla.


 

 
 
Mita

Mita

7 november 2012 17:35

Det var ju strålnde massa bra tips!

http://rocotopeppers.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

9 november 2012 02:35

Mira: Man samlar på sig mer ju "gamlare" man blir. Tror jag är överfull. Nästan rent berusad? Är det dags att gå hem? Nä, men lite glad!

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards