Direktlänk till inlägg 19 februari 2013
Ja, både saftiga och delikata! Har man bara ren nötfärs kan biffarna bli lite torra om man inte gör som jag gjorde nu! Gott så det är svårt att sluta äta! Pressgurka till! Detta har jag nog inte lagat på flera år. Hade glömt maträtten. Nu glömmer jag den inte mer för detta är husmanskost från sin bästa sida!
Pressgurka till så klart!
1/2 slanggurka
salt
hackad persilja
Lag:
1 del ättikssprit, 12%-ig
2 delar strösocker
3 delar vatten
1 krm vitpeppar
Skala och hyvla gurkan tunt med osthyvel, salta den, blanda runt och lägg i press under ett fat och ex en mortel.
Blanda lagen tills sockret lösts.
Häll av vattnet från gurkan. Lägg gurkan i lagen och strö hackade persilja över.
Pannbiff med lök 4 pers
500 g nötfärs
1 ägg
1/2 dl grädde
1/2 dl vatten
3 msk ströbröd
1 kokt potatis, riven
1,5 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Löken:
3 stora gula lökar
40 g smör
1 nypa råsocker
vatten
Gör så här:
Färsen:
Vispa ihop ägget med vätskan. Ha i ströbrödet och vispa runt. Blanda i den rivna potatisen och kryddorna. Låt stå 10 minuter. Bland noga i färsen och låt vila i kylen en stund.
Löken:
Skala och skiva de gula lökarna. Smält smöret i stekpanna och fräs löken tills den blivit mjuk och fått lite färg utan att bli riktigt brynt. Det tar åtminstone 20-30 minuter om det ska bli riktigt bra.
Strö över lite råsocker på slutet för färg och smak.
Lägg löken åt sidan.
Biffarna:
Forma 8 pannbiffar av färsen. Stek dem i smör, några i sänder, och lägg åt sidan.
Vispa ur pannan med 2-3 dl vatten. Lägg i löken och låt den bli varm. Lägg i biffarna och låt dem puttra med lite.
Servera med kokt potatis och pressgurka.
Ett snyggare alternativ: lägg pannbiffarna på ett uppvärmt fat, lägg löken på biffarna och häll skyn över och servera.
Här, i det AlmaMaterska residenset hade vi självservering (brukar ha det). Jag bad min make fota sin tallrik för bloggen. Det visade sig då att hans tallrik bestod av kokt potatis med stekt lök serverat med pannbiff.
Nåja, alla sätt är bra bara man gillar det själv!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...