Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 17 november 2009

Franskbröd på dinkelmjöl

Av Lena - 17 november 2009 20:33

Hade inte dinkel så det räckte utan fick öka på med vetemjöl special. Blev fina bröd!

Receptet står på dinkelpåsen men så här gjorde jag:

3 stycken formbröd


50 g jäst

5 ½ dl vatten, 37° C (fingervarmt)

50 g smör, rumsvarmt

2 tsk salt

350 g siktat dinkelmjöl

650 g vetemjöl special


Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt.


Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. (Degen var så kompakt så det var tur jag hade maskin. Hade aldrig klarat att knåda för hand.)


Låt degen jäsa till dubbel storlek under plast, ca 30 minuter.


Arbeta ner degen under maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Jag tog maskinen! Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor.


Man kan lägga dem på plåt med bakplåtspapper men jag tryckte ner degen i smorda 1 ½ liters formar som jag strösslade med sesamfrön.


Jäs under bakduk, 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225°.


Pensla bröden med vatten och gör några snitt med vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 minuter.


Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa – under bakduk.


Det funkade med brödbaket förutom sesamfröna. Supergott men efte att jag skurit brödet hade jag sesamfrön överallt!

  

  

Och blomkålsoppan till blev kanon!  


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards