Direktlänk till inlägg 17 november 2009
Hade inte dinkel så det räckte utan fick öka på med vetemjöl special. Blev fina bröd!
Receptet står på dinkelpåsen men så här gjorde jag:
3 stycken formbröd
50 g jäst
5 ½ dl vatten, 37° C (fingervarmt)
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
350 g siktat dinkelmjöl
650 g vetemjöl special
Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt.
Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. (Degen var så kompakt så det var tur jag hade maskin. Hade aldrig klarat att knåda för hand.)
Låt degen jäsa till dubbel storlek under plast, ca 30 minuter.
Arbeta ner degen under maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Jag tog maskinen! Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor.
Man kan lägga dem på plåt med bakplåtspapper men jag tryckte ner degen i smorda 1 ½ liters formar som jag strösslade med sesamfrön.
Jäs under bakduk, 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Pensla bröden med vatten och gör några snitt med vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa – under bakduk.
Det funkade med brödbaket förutom sesamfröna. Supergott men efte att jag skurit brödet hade jag sesamfrön överallt!
Och blomkålsoppan till blev kanon!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...