Direktlänk till inlägg 9 januari 2010
Broccoli är en äckligt nyttig grönsak som är en skräck för många barn.
En studie i England eller USA gav att barn som inte alls åt denna grönsak men blev tvingade att ta en tugga per dag började gilla broccoli och faktiskt började fråga efter den sedan. Det tog två veckor innan de blev vana men sedan minsann åt de!
Att koka broccoli:
För att få till det hela så att hela grönsaken är lagom klar samtidigt och helt igenom så får du dela den så att delarna blir lika stora.
Små buketter och tärnat skaft.
Man har kokande lättsaltat vatten och lägger först i skafttärningarna och låter koka någon (halv?) minut och därefter buketterna. Så fort den känns klar så häller du av vattnet, häller tillbaks broccolin i kastrullen och på med en klick smör och serverar omedelbums! Den kallnar ju så förbaskat fort!
Ska du använda broccolin i en maträtt/stuvning så häller du av vattnet när broccolin inte är riktigt klar och har över den i en skål iskallt vatten eller helst isvatten så kokningen avstannar.
Nyttigheten vet ju alla att den är stor men det finns andra saker att tänka på. En jag kände för länge sedan berättade att hon var hos läkaren för hon fick så mycket blåmärken väldigt lätt. Då frågade läkaren om hon åt mycket broccoli? Ja, hon fullkomligt älskade denna grönsak och åt den varje dag! Hm! När hon drog ner på ätandet så fick hon inte blåmärken lika lätt.
Hur mycket hon åt per dag kommer jag inte ihåg men det lär väl ha varit ett eller ett par stånd.
Själv älskar jag broccoli, särskilt bara kokt med smör men broccoligratäng är kanongott! Ångkokning bevarar vitaminerna!
lånad bild
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...