Direktlänk till inlägg 7 februari 2010
Sambon önskade köttbullar i sådan där skitgod gräddsås! Klart han får det fast det är hart när omöjligt att göra god sås när man steker köttbullar. Skyn smakar liksom ingenting av någon anledning så man får jobba en del för att få till det där goda som gör att man vill slicka tallriken!
Jag gjorde faktiskt ströbrödet själv av torkad baguette! Duktiga Annika heter jag trallala
600 gram nötfärs
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 ½ tsk dijonsenap
1 stor riven gul lök
1 ½ tsk salt
massor av varv på vitpepparkvarnen
1 dl vatten
Gör som vanligt, dvs blöt ströbröd i vätskan en stund och blanda i resten sedan. Låt smeten stå en stund för att få smakerna att gå ihop (och det där med proteiner å så). Man kan ju krydda med vad man vill men jag valde den klassiska modellen och hade inte extra.
Forma köttbullar alt biffar som jag gör så det går snabbare. Stek i rätt rikligt med smör så de blir lagom genomstekta och får fin färg. Vispa ur stekpannan med lite vatten mellan varje omgång. Lägg bullarna åt sidan.
Tag skyn som blivit och koka upp. Jag hade en dl köttsky i frysen jag la i. Häll i en massa grädde och lite vatten, fixa en rening av vatten/vetemjöl och vispa i och smaka av. Nu smakar det nästan ingenting!
Nu gjorde jag följande: i med ”typ” en msk ädelost på tub, någon tsk svart vinbärsgelé, en bra skvätt Bong’s kalvfond (som räddar vilken sås som helst tack vare smakförstärkare) samt peppar och ev salt. Smaka av och inse att du nu har gjort ”den där såsen” som alla tar mer av!
Servera med lättkokta morötter som vi gjorde eller ta något annat, kokt potatis och så pressgurka så klart! Jag äter inte lingonsylt men det har alla andra till.
Har du frågor? Du har tre livlinor:
1. Ring din mamma
2. Ring Poolia
3. Fråga i kommentarfältet
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...