Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 februari 2010

Att karamellisera fast man inte kan

Av Lena - 22 februari 2010 00:17

Jag har aldrig karamelliserat och visste inte hur man gör men har sett på matprogram på TV! Egentligen ska man tydligen ha i smör men det blev gott ändå.


Först började jag med en 1/2 dl strösocker i en tjockbottnad kastrull

  

Men sambon kom och pratade för mycket i köket så jag blev störd och sockret blev bränt så jag fick börja om!

  

I med 1/2 dl socker i en kall gjutjärnspanna

  

Man ska inte röra utan bara skaka på pannan har jag hört

  

Man får vakta så det inte bränner så inga sambo i köket!

  

När det börjar bli färg så vickade jag på pannan 

  

Och lite till

  

Sen hade jag i björnbären

  

Rörande!

  

Klart!

  

Det blev till pannacottan

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

22 februari 2010 01:01

Nyfiken fråga, hur 17 fick du rent järnpannan sen?

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

22 februari 2010 01:05

Varmt vatten och diskborste ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
M

M

23 februari 2010 01:09

Tack för avtrycket. (blev nåt knas förut så vet inte om mitt svar syntes :) ). Trodde jag hade info om mig själv, tydligen inte hehe. Lade till ett litet intetsägande frågetecken på sidan.

http://majkiboy.blogg.se

 
trollpackan

trollpackan

23 februari 2010 15:00

Blev det gott sedan då? Hmm...är ju inte så mycket för socker jag, tycker det är för sött*fniss*

http://www.trollpackan.bloggplatsen.se

 
Fröken Dill

Fröken Dill

23 februari 2010 15:27

Vilka fina karamelliserade bär! Jag är lite konstig och gillar inte pannacotta, men det finns säkert fler användningsområden för de goda bären.
Tror fröken Dill

http://www.frkdill.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

24 februari 2010 10:22

Trollpackan:
Det blev väldigt gott och inte sött som tur är för jag har inget sötsug!
Fröken Dill: Det smakade knappt pannacotta ;)

 
Ingen bild

johanna

5 maj 2010 17:18

Ska man ha på hög eller låg värme för detta

 
Lena

Lena

5 maj 2010 20:13

Hej Johanna!
Man börjar på ganska hög men sänker sedan för det är lätt att det bränns. Man kan lyfta av pannan på ena kanten ibland.
Man får absolut inte röra med någon slev eller så i sockret. Inte förrän man lagt i bären.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Linda

1 december 2018 13:29

Tack för detta inlägg! Läst massor av olika instruktioner från diverse kockar om hur man gör, men detta var det som fick mig att känna att det nog inte var så läskigt och svårt ändå. Testade och det gick toppen. Tack!

Lena

7 januari 2019 17:04

Linda: Roligt att det funkade :)

 
Ingen bild

Bernt O'johan

28 december 2021 08:12

Tack för infon. Jag skall karamellisera tunna skivor av kumkat idag har en hel buske full av dessa fantastiska små frukter.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards