Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 3 april 2010

Ugnsomeletten som nästan blev pannkaka

Av Lena - 3 april 2010 20:00

Jag har haft samma recept på ugnsomelett i alla år. Det kommer från min ”Stora kokboken” som har ett par att välja på och det jag har valt har funkat väldigt bra.

Så blir man plötsligt obstinat och vill prova nytt. Tittade i Bonniers kokbok och där fanns det bara ett recept så jag antog att det var det perfekta receptet, ”the one and only”.

Jag vet inte om jag gjorde fel men jag gjorde som det stod. Kanske skulle jag läst mellan raderna? Omeletten delade sig så klart i två skikt med vitorna överst och de tyngre gulorna underst. Jag älskar dock när det i receptet står exakt hur mycket salt och peppar (receptmakaren tycker) det ska vara, att någon redan har smakat av det jag gör. Sedan kan man ju reglera själv ändå, vart efter.


Så här lyder receptet:


Luftlätt ugnsomelett

 

Gulor och vitor vispas var för sig. Omeletten blir lätt och luftig och kan varieras med olika tillbehör.

 

Till 4 personer:

5 ägg

1 msk vetemjöl

2 dl standardmjölk

2 krm salt

½ krm nymald vitpeppar

1 ugnssäker form, ca 20x30 cm, med höga kanter (jag hade en rund mindre men hade inne omeletten lite längre)

1 msk smör till formen

 

Sätt ugnen på 175°. Smörj formen.

 

Skilj gulor och vitor och börja med att vispa vitorna till hårt skum med torr visp.

 

Vispa gulor, mjöl, mjölk och kryddor i en annan bunke. (Var det här det blev fel? Skulle man vispa så det blev skummigt? Eller som man brukar med omelett, bara så det blandat sig ordentligt?)

 

Vänd ner vitorna i äggulesmeten med stora luftiga tag, så att den invispade luften bevaras.

 

Häll smeten i formen och ställ den på galler på nedersta falsen i ugnen. Grädda tills ytan fått fin färg och omeletten har ”stannat”, 20-30 minuter.


Omeletten var naturligtvis jättegod och rätt luftig, främst det översta lagret som mest bestod av äggvita. Det nedre skiktet var krämigare.


Serveras med snabbaste enklaste kantarellstuvningen eller något annat du tycker passar.


Smeten ser fin ut

  


Min nya ugn har bra insyn (fotat genom ugnsluckan)

  


Här syns det hur omeletten delat sig med det krämiga i botten. Eller ska det vara så här?

  

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

5 april 2010 22:54

En ugnsomelett har jag aldrig gjort men måste prova nu bara för jag är nyfiken. Äggmat är bra mat.
Fast imorgon blir det oäggigt värre, har lovat göra en karelsk gryta!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

5 april 2010 23:00

Det låter spännande! Väntar på blogginlägg då! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards