Direktlänk till inlägg 3 april 2010
Jag har haft samma recept på ugnsomelett i alla år. Det kommer från min ”Stora kokboken” som har ett par att välja på och det jag har valt har funkat väldigt bra.
Så blir man plötsligt obstinat och vill prova nytt. Tittade i Bonniers kokbok och där fanns det bara ett recept så jag antog att det var det perfekta receptet, ”the one and only”.
Jag vet inte om jag gjorde fel men jag gjorde som det stod. Kanske skulle jag läst mellan raderna? Omeletten delade sig så klart i två skikt med vitorna överst och de tyngre gulorna underst. Jag älskar dock när det i receptet står exakt hur mycket salt och peppar (receptmakaren tycker) det ska vara, att någon redan har smakat av det jag gör. Sedan kan man ju reglera själv ändå, vart efter.
Så här lyder receptet:
Luftlätt ugnsomelett
Gulor och vitor vispas var för sig. Omeletten blir lätt och luftig och kan varieras med olika tillbehör.
Till 4 personer:
5 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl standardmjölk
2 krm salt
½ krm nymald vitpeppar
1 ugnssäker form, ca 20x30 cm, med höga kanter (jag hade en rund mindre men hade inne omeletten lite längre)
1 msk smör till formen
Sätt ugnen på 175°. Smörj formen.
Skilj gulor och vitor och börja med att vispa vitorna till hårt skum med torr visp.
Vispa gulor, mjöl, mjölk och kryddor i en annan bunke. (Var det här det blev fel? Skulle man vispa så det blev skummigt? Eller som man brukar med omelett, bara så det blandat sig ordentligt?)
Vänd ner vitorna i äggulesmeten med stora luftiga tag, så att den invispade luften bevaras.
Häll smeten i formen och ställ den på galler på nedersta falsen i ugnen. Grädda tills ytan fått fin färg och omeletten har ”stannat”, 20-30 minuter.
Omeletten var naturligtvis jättegod och rätt luftig, främst det översta lagret som mest bestod av äggvita. Det nedre skiktet var krämigare.
Serveras med snabbaste enklaste kantarellstuvningen eller något annat du tycker passar.
Smeten ser fin ut
Min nya ugn har bra insyn (fotat genom ugnsluckan)
Här syns det hur omeletten delat sig med det krämiga i botten. Eller ska det vara så här?
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...