Direktlänk till inlägg 11 april 2010
Lade labbarna på sista paketet svensk högrev, sa fel för det var visst bog, som ICA reade för halva priset eftersom datumet sprungit ut utan kunder. En jättefin skiva på ca 750 gram var det! Det retar mig att jag inte prutade eftersom bäst-före var satt till dagen före och jag nog hade kunnat få det för någon tia men det är lätt att vara efterklok. Nu tror jag inte sambon är så förtjust i enbär men eftersom det är jag som lagar maten så får han vackert finna sig! Man vinner guldmedalj på att laga grytan dagen före så smakerna blommar upp och gifter sig under natten när grytan står i kylen och talar vackert med geléburken!
Köttgryta med kantareller och enbär
Eller om man ska kalla den för ”Tamboskapssgryta med viltsmak”?
Ha till hands
680 g renskuret och tärnat bogkött blev det
50 g fintärnad rotselleri
2 gula lökar, hackade
1 påse gula kantareller, avrunna (spar spadet)
vatten
10-15 lätt krossade enbär (först 10 och sedan fler om det behövs)
salt
nymald svartpeppar
2 dl vispgrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
ev 1 msk kalvfond
vetemjöl till redning
Bryn det tärnade köttet i omgångar i smör, salta o peppra. Lägg köttet i en stekgryta allt eftersom.
Koka ur stekpannan med vatten som du häller ner i stekgrytan.
Bryn lök och selleri i smör. Bryn svampen i smör. Pytsa över allt i stekgrytan. Koka ur stekpannan med lite vatten som du häller i stekgrytan.
Häll svampspadet i grytan och fyll på med vatten så det täcker. Släng i enbären, smaka av peppar och salt. Låt puttra tills köttet är mört, i mitt fall denna gång i 2,5 timmar. Smaka av enbärssmaken och ha i fler om det behövs.
Här lät jag grytan svalna och satte den i kylen över natten.
Idag tog jag fram den och har låtit den puttra i en timme. Efter halva tiden hällde jag i 2 dl vispgrädde och redde den med vatten/vetemjöl. Klickade i 1 tsk vinbärsgelé och smakade av med svartpeppar och hade i en msk kalvfond som egentligen inte behövdes.
Serverades med potatis, pressgurka och kokta morötter.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...