Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 29 maj 2010

En lördag ute i skogen bort om all ära och redlighet!

Av Lena - 29 maj 2010 22:00

Natten i ett tält har flera varianter. Frysa eller svettas? Hårt eller mjukt! Skönt eller inte? Här gäller verkligen ”som man bäddar får man ligga”. Vi frös men låg härligt!


Vakna, upp och ut i solen! Myggorna är också vakna! Nice!


Borsta tänder (och tvätta sig lite), klä på sig och göra frukost. Man är hungrig ute i naturen. Hela tiden! På med stormkök och koka kaffevatten och ägg. Mjölken frös jag några timmar innan vi skulle åka så den har fortfarande isklumpar i sig idag. Iskall mjölk är bäst!


Sambon fixar maggot på kroken så vi kan få en firre i halstret till lunch under tiden jag dukar fram.


Vi hade köpt Polarbröds nya ”Glödhoppa” och jag får väl säga att det var gott men ingen sensation! Heta ugnar ska efterlikna gräddningen som skedde på glöd förr. Jaja. Det smakade gott tunnbröd, punkt och slut! Provsmakade i butik men då hade de värmt brödet lite så smöret smälte. Det är väl så det ska gå till.


Med Bregott, Cheddarost, mjukost med skinksmak till sambon, gurka och tomat var det inget att gnälla över. Det var delikat! Det är nu som pulverkaffe faktiskt är gott! Och jacka med luva mot mygg! Nu väntar man på lunchen för det är gott med mat!


Sambon tyckte jag liknade en liten mångubbe.


Jag får en idé om att man ska ”pallra upp” madrassen så den inte vilar på marken så den får lite vanlig luft runt sig och inte bara från den kalla marken. Sambon är tveksam men jag staplar upp ena sidan av madrassen på två flaskor.


Lunchen blev sill med svensk färskpotatis eftersom det inte blev napp på kroken. Inget att säga om mer än att det var gott även utan färsk halstrad fisk.


   Samon får napp. Mört! Ingen lunch.


  


  


Den svenska färska potatisen som nu finns i butik är väl av den ”snabbodlade” sorten eller vad det är. Inte mycket smak och blir lätt vattnig. Jag skrubbade potatisen i sjövatten med en kökssvamp, kokade de större en stund innan jag hade i de mindre. Lade naturligtvis i potatisen i kokande vatten som var salt som en kallsup på västkusten. Hade naturligtvis i massor med grovhackad dill. Tog så klart av dem strax innan de var färdiga eftersom de kokar inuti en stund efter att de är avhällda. Och så klart blir de serverade med en bra klick smör och lite gott salt.

Bra så!



Vi hade ingen lust att diska så vi torkade av allt med lite papper och la i en balja för senare förlustelser. Nu väntar man på middagen för mat är gott!


Sedan slogs vi med myggen och jag krävde en brasa för det gillar inte mygg! Myggorna älskar mig och snacka och obesvarad kärlek! Sambon drog till skogs och kom aldrig mer igen … eller jo, han kom så klart åter, med alla lösa och döda träd han hittade i skogen runt om. Gudars vad han slet! Vi hade ved så det räckte hela kvällen och det vill inte säga lite.


Sambon får en ny sport! Slå ihjäl alla myggor som sätter sig på hans byxor! Och han räknar dem! Och jag blir galen av att han räknar! Jag till och med hotar med skilsmässa men eftersom vi inte är gifta så biter det inte! Det slutar med att jag tar tid på när han dödar hundra myggor som sätter sig på hans ben. Det tar 30 minuter! Han lägger dem på ett hörn på bordet. Så klart jag fotar!



Du ser faktiskt en v-formad prick på tredje levande trädet från vänster! Det är örnen som dock syns mycket tydligare utan kamera. Häftigt!


Kvällen närmar sig och jag tar fram och tempererar köttet (fin fläskkarré) jag har marinerat (i Caj P Original) i två dygn. Fram med sallad som sköljs och strimlas och vinaigrette som kryddas upp, sockerärtorna rensas och läggs i kallt vatten. Redo!

Grillen tänds, köttet grillas och allt avnjuts med utsikt av en vacker sjö och helt underbara moln.


Vi sitter och fantiserar över vad molnen ser ut som, de flesta liknar olika drakar av någon anledning, och så börjar det regna. In med allt i tältet som man kan sitta i mittgången i. Ute är det så vackert att man ryser och myggen är borta en halvtimme. Regnet upphör så vi tar ut alla saker igen.


   Utsikten när det regnar är inte fel


Osten och chipsen kommer fram och rödvin har aldrig passat så bra som nu! Mer ”Mygga” och gummistövlar! Jag ser ut som en astronaut i min mundering men minsann om inte myggorna hittar kryphål. Och det har kliat hela dagen på betten men nu kliar det ännu mer och på alla ställen jag inte kan klia på. Galen!


Nu kommer en av höjdpunkterna för mig när vi är ute så här! ELDA! Jag bränner allt vad vi har, allt vad sambon hugger och varenda liten pinne jag hittar! Elden vi tände tidigare på dagen lever upp ordentligt och jag matar på och är lycklig! Nu åker allt brännbart och flammorna stiger mot himlen! Inte en mygga så långt mitt norra öga ser!


  


Sambon bäddar! Han brer ut våra sovsäckar på luftmadrassen och piffar och puffar! Han ”boar”!

Vi staplar i säng utan att borsta tänderna och somnar ovaggade. Det är ingen av oss som fryser nu och jag ligger som ”Prinsessan på ärten!” Vaknar bara lite ibland och kliar på myggbetten.


Vi sover gott!

 
 
Riitta

Riitta

1 juni 2010 21:55

Så mysigt det låter och ser ut - förutom alla myggen. De måste vara hannar, eftersom de är så närgångna bara på dig.
Hälsningar, Riitta

http://riittas-ordbilder.blogglatsen.se

 
Lena

Lena

1 juni 2010 22:17

Det ÄR mysigt!
Klart det var hannar! Visserligen är det väl bara honorna som suger blod men - när de är på mig så är de så klart hannar!!!
*fniss*
Ha det fint Riitta!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

2 juni 2010 00:29

Mulleliv, jag vill också..
Ni skulle använt mörten som bete till gäddan ju.. Och alla döda myggor till mörtens ännu levande kompisar ;)
Hur som helst, trots myggor & frusen mjölk tar jag det som ni hade det riktigt bra!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

2 juni 2010 00:31

Meh! Det var ju alldeles, alldeles - UNDERBART!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

2 juni 2010 11:17

Mallhoppa, jag är glad att du haft det bra:)!

http://www.momaskitchen.wordpress

 
Lena

Lena

2 juni 2010 12:26

Mallhoppa? Å de sa skrytmånsen? Den läckra snabbmaten du har ätit är ren och skär orättvisa!
:)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kryddburken

Kryddburken

3 juni 2010 08:31

Åh fy ända in i... Så mycket mygg! Jag hatar dom, de är därför jag inte vill upp till norr igen sommartid! Men jag älskar allt annat runtomkring mer än något annat som går att älska. Knepig kombination, men myggen tar mitt humör till oanande höjder! :S Otroligt vackert och stämmningsfullt, och jag kan nästa höra hur tyst det är, bara vattnet som skvalpar lite i vattenbrynet! Härligt Lena!

PS. Paltens dag, då får vi matblogga ihop oss minsann! Undra hur många matbloggare som skulle haka på! DS.

http://kryddburken.se

 
Lena

Lena

3 juni 2010 11:03

Visst är det underbart med naturen Linda! Men som du säger, myggorna kan göra en galen!!

Ja vi får väl göra ett upprop när det börjar närma sig Palten dag! Vi kanske får en palt-folkrörelse :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards