Direktlänk till inlägg 9 juli 2010
Jag har aldrig ätit halloumi så när jag nu skulle prova Grilloumi så var jag full av förväntan! Eftersom jag har hört så många lovorda de båda ostarna så hade jag förväntningar som hette duga!
I en receptfolder från Fontana stod det om ”Grilloumiplock” så det körde vi på. Fast med riktigt plock och inte på tandpetare. För att bli mätta så grillade vi även majskolvar och vitlöksbröd som extra bukfylla. Svar: nej! Vi åt inte majskolvarna tillsammans med det andra! De fick separat behandling (Bregott & salt).
Ingredienser för 4-8 personer:
200 g Fontana Grilloumi
1 burk Fontana kärnfria Kalamataoliver
1 burk Fontana Soltorkade Tomater
Basilikablad
Tillagning:
Hetta upp en grillpanna och häll i några droppar olivolja. Skär osten i kuber och stek dem snabbt på varje sida. Dela tomaterna i härften.
Trä grilloumi, tomat, basilika och oliver på tandpetare. Servera som plockmat.
Tips: För bästa resultat låter man grilloumin rinna av på hushållspapper innan man grillar eller steker den.
Jag använde mig av Ekologisk Grilloumi som består av mjölk från ko (70 %), får (15 %) och getmjölk (15 %). Den kostade 39,90 för 200 g på ICA Maxi, Falun.
Det finns även Original med mjölk från ko (90 %) och get (10 %). Den har jag i kylen men har inte provat än. Den kostade 31,90 för 200 g på ICA Maxi, Falun.
Jag hade helst provat Premium som är lite mer exklusiv med mjölk från får och get (50 % av varje) men det fanns inte i butiken där jag handlade.
Vi grillade osten på en kolgrill för vi tänkte att det skulle bli bästa resultat.
Det var väldigt gott det hela men jag blev besviken på osten som inte smakade särskilt mycket. Den gnisslar mellan tänderna när man tuggar den och det enda jag då tänker på är när jag var liten och mormor hade gjort ”kaffeost” eller ”ko-ost” som den också kallades. Man lade skivor av den i kaffet och när det var urdrucket åt man upp den underbara osten som låg i botten av koppen. Gräddigt, nötigt och gott. Grilloumi har långt kvar dit även om smakerna något litet liknar varandra!
Och som Moma undrar i en kommentar här: Vad är det egentligen för skillnad mellan halloumi och grilloumi? Egentligen alltså. I smak och tugg? Ska jag bli tvungen att köpa en halloumi för att kolla? Tror inte ens jag är så förtjust i den.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...