Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 14 juli 2010

Lax kokt med fänkål och bladspenat stuvad i vitvinssås serverat med pasta

Av Lena - 14 juli 2010 21:00

En somrig rätt som tar tid men är värt mödan! Jag gjorde tre portioner, varsin för ikväll och en till sambons matlåda.


Ha redo:


3 laxfiléer, halverade utmed till två skivor vardera

50-100 g finstrimlad fänkål

1 msk smör

2 dl vatten

lite saft av citron

salt

vitpeppar

citronskivor

+

en stor påse färsk bladspenat

+

vitvinssås

+

nykokt pasta


Gå tillväga så här:


1. Gör först vitvinssåsen enligt detta blogginlägg. Hela rätten är ganska lik den faktiskt.


2. Fräs fänkålen i smöret, i en kastrull med vid botten, med en nypa salt så den inte tar färg, häll på vatten och låt det puttra under lock 15-20 minuter, tills fänkålen mjuknat.


3. Låt spenaten försvinna till nästan intet i ett lämpligt kärl på medelvärme på spisen.


4. Dräll ner spenaten i vitvinssåsen som du kokat tills den blivit rejält krämig. Låt detta småputtra under tiden du kokar laxen och pastan. Smaka av så klart!


5. Koka pastan.


6. Under tiden du kokar pastan lägger du laxskivorna i kastrullen med fänkålen. Salta, peppra och lägg på citronskivor. Låt gå klart under lock.


7. Servera, ät och njut!


   Först har du det här ...


   ... men plötsligt så syns det nästan inte!

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

15 juli 2010 14:36

Om att klimatkompensera där, det fixar du fint med tanke på att ni ofta äter fisk. Tillsätt ett par gråsparvar från uteplatsen och du är i mål! ;)
--
Om fänkålen; skulle man våga sig på och prova däringa konstiga ingrediensen? Blev sugen nu, tack Alma!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

15 juli 2010 15:08

Ja men vad för fisk? Det ska väl helst vara egenfiskad! :) Gråsparvar? De där som flyger rätt in i munnen på en när man gäspar? Mums!

Köp fänkål! Saknas aldrig i min kyl, likväl som rot- och stjälksellei! Håller länge så man kan liksom ha det på lut.
Fänkål är bästa smakkompis med lax har jag märkt.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

16 juli 2010 16:47

Ja, egenfiskad är Win/Win på alla sätt :) Annars vete 17 hur man ska tänka där..

Fänkål, skall bli! Selleri i alla former missbrukar detta kök redan :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

16 juli 2010 19:09

Fänkål blir oxå (som selleri) lite sötaktig vid tillagning och när jag hade det i den folieinbakade laxen fick jag en aha-upplevelse.

Egenfiskat är dock sällsynt! Undras om det är maggotarnas fel? ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards